Választás

2023.10.19. 10:03

Csökken az egri közgyűlésben ülők száma jövőre

Csökkent Eger lélekszáma, így a választásokkor kevesebb körzetben kevesebb képviselőt választanak.

Molnár Helga

Csökken a közgyűlés tagjainak száma

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán kedden közzétette a lakosságszámadatokat, amelyek alapján a választási irodák vezetői elvégzik a körzetesítéssel összefüggő feladatokat.

Ebből kiderül, hogy Egerben marad a települési egyéni listás választás, de – a választópolgárok számának csökkenése miatt – csökken a települési egyéni választókerületek száma.

Dr. Kiss Benedek, az egri helyi választási iroda tagja érdeklődésünkre leírta, Eger lakosainak száma – a Nemzeti Választási Iroda 2023. október 13-ai tájékoztatása szerint – 49 ezer 251 ember.

– Ez alapján az eddigi 12 egyéni választókerületi és öt kompenzációs listás mandátum helyett tíz egyéni választókerületi és négy kompenzációs listás mandátum (tekintettel arra, hogy 50 ezer lakosig tíz egyéni választókerületi és négy kompenzációs listás mandátum jár az eddigi 12 egyéni választókerületi mandátum és öt kompenzációs listás mandátum helyett) lesz – írta.

Közölte, nem a választópolgárok száma, hanem a lakosságszám alapján állapítják meg a képviselők számát, így mivel Eger esetében 50 ezer fő alá csökkent a lakosságszám, ezért a jövőre kiosztandó képviselői mandátumok száma is csökken.
– Így 17 képviselői mandátum helyett 14 képviselői mandátum lesz 2024-től az egri közgyűlésében, plusz egy polgármesteri mandátum, a közgyűlés így 15 tagú lesz, a többséget nyolc ember teszi ki. A választókerületek száma is változik, 12 egyéni választókerület helyett 10 egyéni választókerület lesz 2024-től Egerben – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában