Szembetegség

2023.10.01. 13:01

Fájdalmas és kellemetlen: az árpáról és kezeléséről írt a gyöngyösi háziorvos

Dr. Mangó Gabriella ezúttal a szemhéjon kialakuló árpáról osztotta meg ismereteit, és adott tanácsokat.

Heol.hu

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Dr. Mangó Gabriella/Facebook

A népszerű gyöngyösi háziorvos, dr. Mangó Gabriella a közösségi oldalán osztotta meg az árpáról és kezeléséről értekezett.

Az árpa sokszor banális szemhéjgyulladásos megbetegedés. Jelentkezhet a belső szemhéjon és jelentkezhet a külső szemhéjon - írja a doktornő, majd a következőkel folytatja:

- A belső szemhéjon jelentkezőknél úgy érzitek mintha valami súrolná a szemeteket vagy akár homályosan is láthattok tőle. Ha a szemhéjat "felhajtjátok", egy fehér kis "darát" láttok a szemhéj felső rétege alatt. Aztán ez a kis dara a kezelés hatására a szemhéj szempilla részei felé kezd el vándorolni és kiürül. A külső árpa már pirosabb szemhéjat okozhat, a kis fehér "dara" nem mindig látszik, és sokszor duzzadt, akár lelógó szemhéjat is láthatsz magadon, amikor tükörbe nézel -írja.

- Mindkét árpatípus megoldása a meleg, langyos borogatás, illetve, mivel az árpa legtöbbször bacis megbetegedés, ezért antibiotikumos szemcsepp használata - fogalmazott a doktornő, majd hozzáteszi:

- Kenőcsöt a szembe ilyenkor ne kenjünk, csak szemcseppet, ezzel biztosítjuk a spontán kiürülést. Kenőcsöt csak a szemhéj külső részére szabad kenni, ha lehet, még plusz gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmazzon a krém, hogy a nagyobb gyulladás gyorsabban megoldódjon.

- Ha az árpák pár napon belül nem ürülnek spontán, vagy nagyon brutálisak, akkor mindenképpen szemészt keressünk fel, aki megoldja a gondot. Ha kis fehér, kemény csomók vannak a szemhéjon, azt jégárpának hívjuk, szemész nyitja meg és távolítja el - tette hozzá, majd felsorolja azt is, mi okozhat ilyen megbetegedést.

Az árpa okai:

- Szemhéjon maradt szemfesték, szembe dörzsölt por, bacik, de lehet az immungyengeség jele, és jelezhet cukorbetegséget is, vagy krónikus vírusfertőzést, covid, hepatitis, ebv.

- Soha ne nyissuk meg otthon tűvel az árpát, nehogy az egész szemet érintő gyulladásnak legyünk az előidézői! Ez nagyon fontos, hogy ne ártsunk magunknak.

- Az immunerősítésről is kell beszélnünk... hétvégén majd várlak benneteket szeretettel - tette hozzá dr. Mangó Gabriella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában