Erasmus

2023.10.24. 12:51

Nyertes projektekről számoltak be az egri egyetemen

Az egri egyetemen több Erasmus projekt fut egyidőben.

Molnár Helga

Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Turizmus tanszékének vezetője (j)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az elmúlt évekhez hasonlóan az idei esztendőben is sikeresen vett részt az Erasmus+ program partnerségi együttműködési pályázat típusában, négy projektben konzorciumvezetőként, egyben pedig konzorciumi partnerként vesz részt az intézmény. Minderről számoltak be kedden sajtótájékoztatón.

Dr. Váczy Kálmán, általános rektorhelyettese kifejtette, a hazai projektekhez hasonlóan a nemzetközi partnerségeikben is alapvetés, hogy olyan kérdésekre keresnek válaszokat, amelyek mind elméleti, mind gyakorlati szempontból jelentősek, eredményesen hasznosíthatóak, jól beépíthetők az egyetem mindennapjaiba és a gazdasági igényekre is reagálnak. Mint mondta, 2018 óta 16 sikeres pályázaton vannak túl, tavaly és idén is négy-négy projektet zártak már le, s nyolc még megvalósítás alatt áll. Ezt követően ismertette a szénrégiókhoz kapcsolódó projektet.

– Ez erőteljesen kapcsolódik a kilenc éve futó LIFE projekthez. Ennek az Erasmus programban része a bányászhagyományok megőrzése. Célja, hogy oktatócsomagot hozzon létre, mely 7-14 éves iskolások szemléletformálását célozza. Újdonsága, hogy a fókusza a szénrégiók megtalálása, a működésük segítése – részletezte. Ebben a projekteben három általános iskola vesz részt.

Dr. Dávid Mária, a gyógypedagógiai intézet igazgatója is beszámolt a karon előkészített Erasmus programról. Ennek célja, korszerű, innovatív pedagógusképzési programok kidolgozása a társadalmi befogadás és az esélyegyenlőség érdekében.
– A projekt keretében három ország működik együtt. Két tananyag fejlesztését vállaltuk, ennek egyik része a szakmai képességfejlesztés, a másik pedig a tanácsadás – foglalta össze.

Domjánné Nyizsalovszki Rita, a turizmus tanszék vezetője olyan projektről számolt be, mely az éghajlatváltozást és a turizmust házasítja.
– A fenntartható zöldturizmussal kapcsolatos együttműködés jött létre a hat partner között. Ez is egy e-learning-es tananyag kifejlesztésére szolgáló projekt lesz, s ehhez társul majd egy platform is. Törekszünk arra, hogy a legújabb szakirodalmakat, kutatásokat, jógyakorlatokat mutassuk be a tananyagban – részletezte.

Hegyi Ádám, birtokigazgató elmondta, projektjük kisebb, mint az eddigiek, s olyan tananyagfejlesztésük az alkoholmentes borokról szól.
– A projektünk második felében a témában releváns üzleti modelleket kell kifejleszteni. S hogy miért ez a téma? A borkultúrát ápoljuk, ugyanakkor olyan termékek ezek, melyek innovatív és a szektor egyre fontosabb részei – mondta.

Dr. Kusper Gábor, a számítástudományi tanszék egyetemi docense is szólt a nyertes projektjükről, melyben a mesterséges intelligenciára támaszkodnak.
– A programban öt egyetem vesz részt, s cél, hogy informatikai vonzerejüket növeljék azáltal, hogy a munkatársaknak robotika területén továbbképzést nyújtanak – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában