Jubileum

2023.10.28. 21:10

Ötvenöt éve folyamatosan otthont ad hűséges tagjainak a nyugdíjasok klubja

Jubileumot ünnepelt az ötvenöt évvel ezelőtt alakult klub, amely azóta is a fegyveres testületek nyugdíjasainak a találkozóhelyeként működik.

Az országos szövetség által Lengyel Jánosnak (balra), illetve a klub közösségének adományozott elismerést Gál Gyula nyújtotta át

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Miután a díszhelyre került az egész asztalt betöltő, meseszép emeletes torta, a tetején magasba röppentek a tűzijáték szivárvány szikrái, s fellobbantak a számgyertya lángjai. Az asztalt az ünneplők alkalmi kórusa vette körül, s őket követve az egész teremben felhangzott Halász Jutka örökzöld dala: „Boldog, boldog születésnapot…” Aztán eljött a pillanat, amikor a közösség legrégebbi tagja, a 89 éves Csikai Ferencné nyá. őrnagy elfújta az ötvenötös számot megjelenítő két gyertya lángját.

Jubileumot ünnepeltek ugyanis az egri civilház zsúfolásig megtelt nagytermében a Fegyveres Erők és Testületek Egri Dobó István Nyugdíjas Klubjának tagjai és vendégei.

Lengyel János elismerő oklevelet adott át Oravecz Mihály (balra) korábbi elnöknek
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

- Egy latin bölcselet szerint emlékezés nélkül nincs jövő, s emlékezés nélkül a múlt is homályba vész – jelezte ünnepi beszédében Lengyel János nyugállományú alezredes.

Mint a több mint félszáz tagot számláló egyesület elnöke, felidézte: klubjuk négy katonai szervezet és a megyei hadkiegészítő parancsnokság nyugállományú tagjainak a részvételével 1968. április elsején alakult meg, s azóta folyamatosan működik. Kezdetben ulti- és sakkcsaták, valamint szilveszteri mulatságok szerepeltek a programjaikban, később honismereti kirándulásokkal, csapatlátogatásokkal, igényes kulturális és ismeretterjesztő előadásokkal, bográcspartikkal és zenés estekkel bővült a repertoár, s még népdalkör is alakult. Hasznos kapcsolatot alakítottak ki számos nyugdíjas-, illetve civil szervezettel és klubbal, egyebek között a Máramaros megyei Koltó községbeliekkel. A szabadidős fogalakozások mellett a katonai hagyományőrzés és az érdekvédelemi tevékenység is beépült a klub életébe: az idős honvédségi nyugdíjasok látogatásával, szociális helyzetük felmérésével segítették az itt működő toborzó- és érdekvédelmi iroda munkáját.

A Kisnánai Mátragyöngye Hagyományőrző Népdalkör hangulatos műsorral köszöntötte az ünneplőket
Forrás: Szilvás István/Heve Megyei Hírlap

– A városban diszlokáló katonai szervezetek felszámolása, más helyőrségekbe vezénylése miatt erősen megcsappant az itt élő nyugállományú katonák száma, ezért a tagság utánpótlását a polgári életből érkezők jelentik. Az eltelt időszak igazolta, hogy jó döntés volt ez a nyitás – mondta a klub sajátos összetételéről az elnök.

– Bízom benne, hogy mindig lesznek olyan aktív kollégák, akik a régiektől át tudják venni és tovább viszik a stafétát – köszöntötte a jubiláló tagságot Gál Gyula nyá. alezredes, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnökségi tagja, aki elismerő oklevelet, illetve emlékplakettet nyújtott át a közösségnek és vezetőjének. A jubileum alkalmával elismerését és jókívánságait fejezte ki a katonai hagyományápolás terén végzett kiemelkedő tevékenységért  Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Szűcs Antal őrnagy, egri irodavezető a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság elismerő oklevelét adta át. Mint ennek kapcsán kiemelte: tisztelet és megbecsülés övezi ezt a közösséget, melynek tagjai nemcsak a honvéd hagyományokat őrzik, hanem szoros kapcsolatot ápolnak a katonautódokkal is. Ugyancsak köszöntötte a klub tagságát Farkas Attila, a Nyugdíjasok Heves Vármegyei Szövetségének elnöke is, aki azt kívánta, hogy hűségük hosszú távú útitársa legyen a közösségnek.

Boldog, boldog születésnapot… - szólt a dal miközben Csikai Ferencné elfújta a gyertyák lángját
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A továbbiakban Lengyel János elismerő oklevelet nyújtott át Oravecz Mihály nyá. őrnagynak, a klub korábbi vezetőjének, Vincze Józsefné elnökségi tagnak, Kovácsné Mészáros Tündének, a Kékibolya Honvéd Népdalkör vezetőjének, valamint a klub három kiemelkedő munkát végző tagjának, Árva Józsefnek, Pogonyi Lászlónénak és Szabados Vilmosnak.

A jubileumi est az együttműködő hagyományőrző dalkörök és együttesek, valamint a Honvéd Művészegyüttes közös énekléssel színesített, hangulatos műsorával zárult.

Az őrnagy asszony klubhűsége

Csikai Ferencné 1955-ben fiatal lányként a dél-hevesi Pusztafogacsról került Egerbe, ahol tizedesi rendfokozatban a megyei börtön irodistája, majd pénzügyese lett. Szakmai tanulmányai után tiszti iskolára vezényelték, s az évtizedek során végigjárta a ranglétrát. Őrnagyként, a pénzügyi szolgálat vezetőjeként ment nyugdíjba. Ezt követően, immár 33 éve lett a klub tagja, s pénzügyeinek intézője. Hűségét jelzi, hogy ha teheti, egyetlen foglalkozást, előadást, kirándulást sem hagy ki, mert a közös programok teszik változatossá az életét. Úgy tartja, az embernek tartoznia kell valahová, s ő megtalálta a helyét a kortársai között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában