Úgy megy, hogy marad

2023.10.05. 20:00

Professor emeritus lett az egri egyetemen a nyugdíjba vonuló Loboczky János

Mai és szinte minden korábbi tanszéki kollégája jelenlétében – nyugdíjba vonulása alkalmából – köszöntötték szerdán dr. Loboczky Jánost, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Filozófia tanszékének 28 éven át volt vezetőjét. Ezen az eseményen jelentette be dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes, hogy az egyetem tudományos tanácsa professor emeritus címet ítélt oda számára.

Sike Sándor

Nyugdíjba vonulása és professor emeritussá kinevezése alkalmából köszöntötték Dr. Loboczky Jánost

Forrás: Szántó György

Az 1984 óta az egyetemen, korábban főiskolán oktató – számos kitüntetése mellett munkáját Pro Academia Agriensi díjjal is elismert – professor emeritust elsőként dr. Schwendtner Tibor egyetemi tanár, a tanszék jelenlegi vezetője köszöntötte oly módon, hogy felvázolta az egyetem és a tanszék tudományos kutatómunkájában részt vevő Loboczky János életútjának legfontosabb elemeit.

Így szólt egyebek között arról, hogy tanszékvezető elődje előbb magyar-történelem szakon végzett Debrecenben, a KLTE-n, majd itt is szerzett egyetemi doktori fokozatot 1984-ben. Abban az évben, amikor megkezdte tevékenységét az egri – akkor még – főiskolán, illetve megkezdte tanulmányait az ELTE bölcsészkarának filozófia szakán. Az ünnepelt egyébként az egyetemi doktori fokozatot Kossuth Lajos politikai programjáról, míg a filozófiai tudományok kandidátusa címet 1995-ben Lukács, Heidegger és Gadamer művészetfilozófiájáról írt disszertációval szerezte, meg s később – 2006-ban – a Debreceni Egyetemen habilitált.

A 2023. október 1-től már professor emeritus cím birtokosának fő kutatási területei: Gadamer hermeneutikai filozófiája, Schiller művészetelmélete, a modern művészetfilozófiák etikai vonatkozásai és Karácsony Sándor nevelésfilozófiája.

– Nevéhez 110 tudományos dolgozat fűződik, kiemelkedő két monográfiája: A műalkotás ’A létben való gyarapodás’; A művészet ’valósága’ három XX. századi művészetfilozófiában és a Dialógusban lenni – hermeneutikai megközelítések. A Magyar Filozófiai Társaság elnökségi tagja. Számos díjat nyert el: Eszterházy Károly Főiskoláért Emlékérem, az Országos Tudományos Diákköri Tanács által adományozott Mestertanári cím , továbbá az Eszterházy Károly Főiskoláért díj ezüst fokozata és a Pro Academia Agriensi díj – sorolta érdemeket köszöntőjében Schwendtner Tibor.

A tanszékvezető egyetemi tanár kitért arra is, hogy Loboczky János ez év szeptember 1-től nyugdíjba vonult, a tervei szerint azonban – oktatói tevékenységének folytatása mellett – továbbra is aktív tudományos ás tudományszervezői tevékenységet folytatni.

– Az egyetemünkön működő Nevelésfilozófiai Kutatócsoport aktív tagja, a következő évekre tervezett konferenciákon, tanulmánykötetek írásában számítunk rá. A Magyar Filozófiai Társaság elnökségének tagjaként részt vesz a magyar filozófiai intézményrendszer 1945 utáni történetének megírásában. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem elődintézményeiben működött filozófia tanszékek történetét dolgozza föl. A MAB Egri Akadémiai Klubot továbbra is ő vezeti – hangzottak a méltató szavak.

Az egyetem vezetésének jókívánságait dr. Juhász Tibor, az EKKE tudományos rektorhelyettese tolmácsolta, illetve ő jelentette be az intézmény tudományos tanácsának döntését, mi szerint dr. Loboczky János a továbbiakban a professor emeritus cím birtokosa.

Személyes élményekkel is gazdagított köszöntőt mondott az eseményen Lőrinczné dr. Thiel Katalin. A professor emerita – bár ő ezt nem mondta ki – "kettős" munkakapcsolatban állt az ünnepelttel az évtizedek során: tanszéki oktatóként beosztottja, rektorhelyettesként pedig főnöke is volt. Thiel Katalin beszédében a hangsúlyt arra helyezte, hogy a marxizmus, majd később társadalomtudományi tanszékből önállóvá váló filozófia tanszék életében 1992-től – János tanszékvezetői kinevezésétől fogva – minden változott, az egyedüli állandóságot a tanszékvezető jelentette.

A kötetlen beszélgetésbe átforduló "kibővített tanszéki találkozó" előtt maga az ünnepelt is beszédet – egyfajta utólagos oktatói-tudósi ars poetica-t  – mondott. Ebből kiderült, hogy a tanár és tudományos kutató Loboczky Jánosban mindig is a tudást átadni akaró oldal jelentette az erősebb motivációt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában