Jelek a házon

2023.11.14. 09:30

A terpesi Jelkő ház őrzi az építők lelkét

Szép és nehéz a feladat, hogy kézen fogva átvezessük a házat a 21. századba úgy, hogy közben eredeti hangulatát, lelkét és szívét ne veszítse el - írják az új tulajdonosok a Jelkő házról.

Barta Katalin

A terpesi Jelkő ház

Forrás: Facebook

Terpesen a Jelkő ház valódi, eredeti állapotában fönnmaradt, ámbitusos palóc ház. Jelenlegi tulajdonosai minden elkövettek azért, hogy az eredeti építők lelke, szellemisége fennmaradjon, s az utódoknak is azt a meghittséget, nyugalmat, szépséget árassza, amit e falak között élveztek a szorgos elődök. Az ingatlant 1961-ben építtette Madarász Mihály és a felesége, akik itt élték le az egész életüket. Az épület minden porcikáján látszik a törődésük, a kezük nyoma, a szeretetben eltöltött, több mint hatvan év a falak között. Talán ennek is köszönhető, hogy Terpesen mindenki Madarász-házként ismeri a Deák Ferenc utca kettőt, s ha így keresed, biztosan útba igazítanak a parányi faluban. 

Az új tulajdonos facebook oldalán így fogalmaz: Ritka kincs került a kezünkbe: egy olyan épület, melynek múlt századi megépülése óta egyetlen tulajdonosa volt. Szép és nehéz a feladat, hogy kézen fogva átvezessük a házat a 21. századba úgy, hogy közben eredeti hangulatát, lelkét és szívét ne veszítse el. Hogy sikerült-e, azt nekünk nehéz eldönteni, mert még mindig rengeteg terv, ötlet, és kétség kavarog a fejünkben, Döntsd el te, ha majd a saját szemeddel látod! -írják.

Egy másik bejegyzésben így hívják fel a figyelmet a parányi falura és értékeire: Jártál már Terpesen? Ha nem, azt sem csodálom! Pindurka hely ez a Tarna völgyében, Bükkszéktől egy iramodásnyira, ott, ahol a Kékes terelgeti a hevesi falucskákat. Terpest egyik oldalról figyeli a Mátra, másikról a Bükk utolsó lankái ölelik. Szóval kicsi falu, mini, apró, mákszemnyi, a fele üres, a másik fele kevés. De az a kevés lélek - talán kétszáz - még tud örülni a csöndnek, a méheknek és a gyümölcsnek, az erdő illatának, a gombáknak és a szarvasoknak, sőt ha Terpesen jársz, neked is örülni fognak! Büszkék rá, hogy a legenda szerint a falu határában temetkezett Attila, és arra, hogy a falu több száz éves, ha nem is dicső, de dolgos, szorgalmas múlton merenghet. Szeretnéd megtapasztalni ezt a derűs csendet? 

Aki kíváncsi arra, hogy készülnek manapság a vendégek fogadására, esetleg csak szeretne többet tudni a Jelkő házról, keressen rá a Jelkő Ház Terpes, Sirok Facebook oldalra! 

fotó: heol-ra ment forrás Jelkő ház, Fb 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában