Évértékelés

2023.11.02. 20:36

Eseményekben gazdag a gyöngyösi ruszin közösség idei éve

Közmeghallgatást tartott a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat.

Szabó István

A mátraalji és a határon túli ruszinok II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobránál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán tartotta éves közmeghallgatását a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, adta hírül a városháza. Közlésük szerint Farkas János elnök összefoglalta a 2023-as év eseményeit, és köszönetet mondott az együttműködő szervezeteknek, külön kiemelve a gyöngyösi önkormányzat támogatását. Beszélt a nemzetiségi önkormányzat kulturális programjairól, a gyöngyösi civil szervezetekkel fennálló kapcsolatairól. Kiemelte a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang népdalkörének aktív közreműködését az eseményeiken.

– Az idei év II. Rákóczi Ferenc szobrának koszorúzásával kezdődött, a nyár folyamán pedig több határon túli kulturális rendezvényen vett rész a ruszin közösség. A fényeslitkei főzőversenyen pincepörköltünkkel második helyezést értünk el. Voltunk Komlóskán falunapon, Muzslyán vőfélytalálkozón és pásztornapokon, valamint az országos ruszin búcsún. Idén rendeztük meg a XVIII. Ruszin Kulturális Napot a Mátra Művelődési Központban. A rendezvényen mintegy 40 vendéget fogadtunk a határainkon túlról. A program hagyományos ruszin ételek kóstoltatásával kezdődött, majd az érdeklődők megtekinthették a ruszin kiállítást. Szokásainkhoz híven megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát, majd a délutáni folklórműsor bevezetőjeként átadtuk a Ruszinokért Emlékplakett és Díszoklevél kitüntetéseket – részletezte Farkas János.

Az elnök kiemelte, hogy munkájukhoz állami működési és feladatalapú támogatást kapnak, célirányosan pályáznak minden évben a Bethlen Gábor Zrt.-hez a nemzeitségek kulturális támogatása témakörben. A gyöngyösi önkormányzattól működési és céltámogatásban részesülnek, és lehetőségük van az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságához is pályázni kulturális programjaik támogatására, tette hozzá Farkas János. A városháza közleménye hangsúlyozta, hogy a gyöngyösi képviselő-testület küldetésének tekinti a ruszin kultúra, a ruszin hagyományok ápolását és továbbadását a felnövekvő nemzedék részére.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában