Turizmus

2023.11.08. 06:55

Hazai turisták jártak többségben a Mátra-Bükk térségében

2023. szeptemberében 105 ezer vendég több mint 218 ezer vendégéjszakát töltött el a Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein. A belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 79 százalékát hazai vendégektől regisztrálták.

Molnár Helga

Összesen 105 ezer vendég érkezett a Mátra-Bükk turisztikai térségbe, akik 218 ezer vendégéjszakát töltöttek el – közölte a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. A vendégszámban és vendégéjszaka-számban is 4-4 százalékos emelkedés mutatkozott 2022. szeptemberéhez képest. A vendégek 82 százaléka, a vendégéjszakák 79 százaléka belföldiekhez volt köthető. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 éjszaka volt idén szeptemberben, amely a tavalyival megegyező.

Az előző év szeptemberével összehasonlítva a külföldi vendégek száma 24 százalékkal, vendégéjszakák száma 19 százalékkal növekedett. A hazai vendégek száma az év kilencedik hónapjában 1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák számában nem történt változás.

A leglátogatottabb település Eger volt 48 ezer vendégéjszakával, majd ezt követte Miskolc 42 ezer, Egerszalók 22 ezer, Gyöngyös 20 ezer és Bogács 15 ezer vendégéjszakával. Ez az öt település adta a térség teljes havi vendégéjszaka-forgalmának 69 százalékát.

A vendégéjszakák 56 százalékát töltötték szállodákban, 29 százalékot pedig magán- és egyéb szálláshelyeken. További 8 százalékot a panziókban, 4 százalékot a kempingekben, 2-2 százalékot pedig a közösségi szálláshelyeken és az üdülőháztelepeken regisztráltak. 2023 kilencedik hónapjában 5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek szállodákban, mint 2022. szeptemberében.

A térség szálláshelyein összesen 4,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 14 százalékkal múlta felül a 2022 azonos hónapjában mért értéket. Ebből közel 344 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, amely a belföldiek összes költésének 7 százalékát tette ki. A szobakapacitás-kihasználtság az összes szálláshelytípus tekintetében 33 százalékos volt, a szállodákban elérte az 58 százalékot.

Az év kilencedik hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfőbb küldőpiacok sorrendjében 14 ezer vendégéjszakával Lengyelország végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai Szlovákia, Csehország, Németország és Románia voltak. A felsoroltak közül a lengyelek adták a külföldi vendégéjszaka-szám 32 százalékát.

Szeptemberben a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból és Pest vármegyéből érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye emelkedett még ki. A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 45-54 év közöttiek aránya volt a legnagyobb, ezután a 35-44 év közöttiek, illetve egyenlő arányban a 25-34 éves és az 55-64 év közti korosztályok következtek. Náluk kisebb arányban a 65 év felettiek, a 18 év alattiak és a 19-24 évesek korosztálya látogatott a Mátra-Bükk térségbe 2023 szeptemberében.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában