Pályaválasztás

2023.11.19. 13:00

Így segítettek a siroki gyerekeknek a pályaválasztásban

Mi leszel, ha nagy leszel? A felnőttek örök kérdése ez a cseperedő gyermekekhez. Sirokban az Országh Kristóf Általános Iskola diákjai minden évben segítséget is kapnak a jó döntéshez.

Barta Katalin

A siroki Országh Kristóf Általános Iskolában már hagyomány, hogy a tanév egy napját arra fordítják a pedagógusok, hogy a diákokat megismertessék a környéken fellelhető cégekkel, vállakozásokal, hogy így segítsék őket a pályaválasztásban. 

Idén a nyolcadikosok a RUAG Ammotec Magyarországi ZRt vállalatnál tettek látogatást. A cég fő profilja a különböző kaliberű katonai és polgári lőszerek és lőszer alkatrészek gyártása, raktározása, szállítása, forgalmazása. Alkalmuk nyílt betekinteni a gyártási folyamat egyes mozzanataiba, választ kaphattak kérdéseikre, hogy milyen jövedelemre tehetnek szert, milyen előrejutási lehetőségeik vannak a cégen belül. A kísérő tanárok Grigorás Ágnes, Viktor Tünde, Nagyné Kotroczó Mária voltak.

A 2. osztály tanulói a fodrász mesterség és a bolti eladó munkájának szépségeivel és nehézségeivel ismerkedhettek meg Kovács Tiborné Berta Anna fodrász, és a helyi COOP dolgozóinak segítségével. Huszár Éva Julianna, Csortos Krisztina, pedagógusok segítettek a tájékozódásban.

Az  1-3. és 4. osztály a pályaorientációs nap alkalmával Bükkszékfürdőre utaztak. Sokféle foglalkozással ismerkedtek meg, betekinthettek olyan  helyekre is, ahová belépőjeggyel nem juthatnak be. Megnézték a gépészek  munkáját, hogyan tisztítják a medence vizét, az úszómester és  csúszdafelügyelő teendőit is megismerték. De a pénztárban, az étteremben, az  irodákban folyó teendőket is láthatták. 
A strand után egy családi  vállalkozás mutatkozott be. Végignézhették, hogy az asztalra kerülő Széki  tészta hogyan készül. A nap szervezésében és lebonyolításában Prokajné Szirmák Krisztina, és Antal Teodóra tanárok segítettek.

A cél minden évben az, hogy a helyben és a környéken lévő munkalehetőségeket megismerjék és érdeklődési körüknek megfelelően választhassanak, ha dönteniük kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában