Zöldebb

2023.11.25. 10:52

Miyawaki erdőt ültettek Egerben

Az Életfa környezetvédő szövetség az Emersonnal közösen ültetett japán erdőcskét a város déli szélére.

Heol.hu

Eger első Miyawaki erdőcskéje

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Pénteken a déli LIDL parkolója és a kerecsendi körforgalom közötti zöldterületen, Eger első Miyawaki erdőcskéjét ültette el az Életfa Környezetvédő Szövetség.

– Akira Miyawaki japán botanikusról kapta a nevét a módszer. A japán botanikus és a növényökológia szakértője volt, szakterülete a magvak és a természetes erdők kutatása. Világszerte a természetes növényzet helyreállításának szakembereként ismerték, a leromlott területeken dolgozott. Majd 2006-ban Kék Bolygó díjjal tüntették ki, amely az ökológia Nobel-díjának felel meg. A Miyawaki erdő kiváló eszköz a nagyvárosi talaj- és légszennyezések kezelésére, a természetes vegetáció helyreállítására, vagy vízvisszatartásra. A rossz minőségű városi földterületek méregtelenítésére is használható. Az amúgy 100-200 éves regenerációt 20-30 évre gyorsítja fel, optimális külvárosi környezetben. Óriási az oktatási-szemléletformálási ereje, élőhely a rovarvilágnak, kisemlősöknek, változatossá teszi az ökoszisztémát, és nem mellesleg szép: egy igazi erdő-bonsai – mondta Csathó Tibor.

Ezeket a mini erdőket 5-300 négyzetméter nagyságban szokták elkészíteni. Az életfások egy 30 négyzetméteres, 3 méter sugarú körben ültettek el 120-150 őshonos fát és cserjét, vagyis 4-5 növényt négyzetméterenként. Az erdőültetés az Emerson CSR 10 lépcsős programjának része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában