Libahús

2023.11.11. 06:54

Nem kockáztatunk, Márton napkor akkor is libát eszünk, ha megkérik az árát

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”- tartja a mondás, s ezt a mi családunkban komolyan vesszük. Libahús szemlét tartottunk. A tavalyinál olcsóbb, mégis húzós az ára az idei libalakomának.

Barta Katalin

Húzós az ára az idei libalakomának. Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Márton-nap táján még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”- tartja a mondás. Ritkán kerül az asztalunkra libahús, de ezen a napon biztos, hogy beszerzünk valahonnan néhány jó falatot. 

Szétnéztünk, mennyiért kínálják a novemberi szárnyast az üzletekben. Az egri piacon limitált mennyiségben találtunk liba "alkatrészeket".  Ha friss, egész libát szeretnénk vásárolni, kilónként 2800-3000 forinttal számolhatunk. Miután egy szép, megtermett szárnyas 3-4 kilót is nyomhat, ez nem túl pénztárca-barát megoldás, bár az is igaz, hogy ebből, igazi többfogásos libalakomát lehet készíteni. 

Összevetve az árakat a tavalyiakkal arra jutottunk, hogy némiképp mérséklődött a lúdhús ára, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy idén 20-25 százalékkal több szárnyast neveltek hazánkban az elmúlt évinél. A takarmányárak is kedvezőbben alakultak, s a madárinfluenza sem sújtotta az ágazatot. A növekedés mértéke jól hangzik, de a madárinfluenza miatt 2022-ben mindössze hárommillió liba került a piacra. - A korábbi mennyiségtől, a 10-12 millió libától nagyon messze vagyunk, és nem is biztos, hogy valaha újra elérjük ezt a szintet – nyilatkozta a napokban a Világgazdaságnak Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. 

Visszatérve az árakhoz, a hízott libacomb kilója jóval meghaladja az ötezer forintot, mind a piacokon, mind a nagyobb üzletláncokban. A libamell kilója közelít a 7000 forinthoz, a libamáj árát pedig csupán érdekességképp említjük meg. Ezért 18-20 ezer forintot kérnek kilónként attól, aki képes megfizetni. 

Mi beérjük idén egy kis libaszárnytővel is. Ehhez már 1800 forintért is hozzájuthatunk. Sajnos sok helyen nem kapható, vagy pillanatok alatt elkapkodják. Az is igaz, hogy a csont többet nyom a mérlegen, mint a rajta lévő hús, de most nem a hús mennyisége számít, hanem az íze. Márpedig szárnytőből is lehet jó levest, illetve sültet készíteni. Néztünk hozzá egy kis libahájat is a sütéshez. Ebből fél kilót vettünk 1700 forintért. Mire megvettük a szükséges leveszöldséget, illetve az ilyenkor elmaradhatatlan lilakáposztát, burgonyát, petrezselymet a körethez, közelítettünk a tízezer forintos lélektani határhoz, amit egy szerény libalakomára szánunk. 

Az ünnephez közeledve a napokban már az akciós termékek is a pultokba kerülnek is, ami azt jelenti, hogy egy-két százasasal olcsóbban kínálják a libahúst. 

Friss információ, hogy a madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) napokban közzétett körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és libamáj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára.

A madárinfluenza-járvány két, egymást követő hulláma miatt 2023 első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő a lúdágazat, az év második felében azonban ismét felfutóban van a termelés, így remélhetőleg a közelgő Márton napon sem lesz hiány a hazai libahúsból – írták.

A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A körkép kitért arra, hogy noha az év során a takarmányárak némiképp csökkentek, a fogyasztók alig érzékelik az árcsökkenést.  A libából készült termékek egyébként exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik.

A közleményben utalnak arra is, hogy a hazai libahús termelésének jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben pedig Magyarország a világ élvonalába tartozik. A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük – idézte föl a NAK. 

Márton-napi lakoma

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. 

A mindmegette.hu oldalon számos receptet kínálnak a liba elkészítésére.  A libanyakleves, a a libacomb, párolt lila káposztával, s a ludaskása a legnépszerűbb Márton napi lakoma.

Eláruljuk, mitől lesz tökéletes a sült libacomb 

A libacombokat megmossuk, szárazra töröljük, ezután a bőrt éles késsel beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Bőven sózzuk és borsozzuk a combokat, majd kezdődhet a sütés. A párolt, sült libacombok esetén az arányok: 1 combhoz 1/2 fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát számoljunk. A tökéletes sült libacomb titkai a sok hagyma, még több fokhagyma, zöldfűszerek, hosszú párolás és csak a végén pirítás. Egy nagy serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Ráfektetjük a fűszerezett libacombokat, bőrös oldalukkal felfelé, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Lefedjük és közepes láng felett puhára pároljuk. Időnként ellenőrízzük, és pótoljuk a vizet, ha szükséges. A végén a hús, ha megszúrjuk, legyen vajpuha és a főzőlevét főjje el. A combokat fogyasztás előtt kevés zsíron pirítsuk le a bőrős oldalukon. Sütőben készítve alufóliával letakarva pároljuk forró – 180 fokos – sütőben két órát a combokat, közben hústűvel ellenőrízzük, hogy elég puha-e. Amikor omlós, levesszük a fóliát és 180 fokon, hőlégkeveréssel, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában