Mulatság

2022.11.13. 17:47

Márton napot tartottak a parádsasvári maskarások

Parádsaváron hangulatos délutánt és estét szerveztek a helyi hagyományőrzők szombaton.

B. K.

Jelmezbe öltöztek a helybeliek

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Hangulatos Márton-napi rendezvényt szervezett szombaton délután a Parádsasvári Maskarások Hagyományőrző Egyesület. Mint azt a nemrég alakult szervezet vezetőjétől, Kovács Évától megtudtuk, a céljuk az volt, hogy a borongós őszi napokon is derűt varázsoljanak a településen és a környéken élők életébe. 

Jelmezbe öltöztek, feldíszítették a művelődési ház előtti parkolót és teával, forralt borral, libazsíros kenyérrel várták a vendégeket. Kis műsorban felelevenítették Szent Márton legendáját, majd esteledvén lámpásokkal vonultak végig a falu főutcáján. Az egyesületnek jelenleg kilenc lelkes tagja van. Ők éltetik a helyi hagyományokat és szervezik évről évre a mára országos népszerűségnek örvendő Borotválós Asszonyfarsangot is. 

Terveik szerint ezután is rendszeresen maskarát öltenek egy-egy ünnep alkalmával, és abban bíznak, hogy minél többen csatlakoznak a vidám kis társasághoz és programjaikhoz. 
A rendezvényt az önkormányzat és a helyi civil szervezetek is támogatták, a résztvevők pedig jelképes adományokkal járulhattak hozzá a csoport további sikeres működéséhez.

A faluban élők örömmel fogadták a csapat kezdeményezését, sokan csatlakoztak a különleges esti sétához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában