Mérleg

2023.12.26. 17:58

A bodonyiak köszönik szépen, jól vannak, s ezt kívánják mindenkinek

Az év végéhez közeledve mérleget vontunk Vince Jánossal, Bodony polgármesterével. Azt kerestük, mi az, ami előre visz, és erőt ad a jövő évre.

Barta Katalin

Bodonyban a hagyományok és egymás tisztelete a legfontosabb kapocs

Forrás: Beküldött

Bodonyban élni kegyelem. Ahányszor jártam ebben a csodálatos észak-hevesi kis faluban, mindig ez az érzés kerített hatalmába. Aki ide született, itt nevelkedett, bárhová került is a világban, a mai napig erősen kötődik szülőfalujához. A bodonyiak megint egy jó évet tudhatnak maguk mögött, dacára annak, hogy nagy beruházások, többmilliós fejlesztések nem történtek a faluban. 

Vince János, a település polgármestere azt mondja, sok tervük van, de türelmesek. Amikor elapadnak, vagy szűkülnek a központi, pályázati források, akkor abból táplálkoznak, s azt erősítik, ami a közösséget összetartja, építi.

A 2023-as év erről szólt. A falu első embere elmondta, az év elején a legnagyobb kihívás számukra az elszabadult energiarárak féken tartása volt. Az önkormányzati intézményekben mindent próbáltak optimalizálni, s takarékoskodni. 

A szép idő beköszöntével azonban újra lehetett olyan szabadtéri, közösségi programokat szervezni, amelyekhez csupán szív és lélek kellett. Ebből soha nem szenvedtek hiányt a bodonyiak. 

Sokak számára emlékezetes marad a Muzsikusok estje, ahol a helyi és környékbeli zenészek, muzsikusok varázsoltak jó hangulatot a faluban. A Nyitott kapuk rendezvény keretében a helyben alkotó alkotóművészek mutatták meg kincseiket az érdeklődőknek. Egy hétvégére megnyitotta kapuit a kiváló fazekas, a mandala készítő, a preparátor az érdeklődők előtt.

Mindeközben közösségi összefogásból, sok-sok helyi támogatással végre öszegyűlt a pénz egy régen vágyott köztéri játszótérre is. Az óvoda udvarán már megépültek a szükséges elemek, csupán a műszaki átadásra várnak. Jövő tavasszal minden bodonyi gyermek birtokba veheti. A Magyar Falu Programon belül pályáztak egy új játszótér építésére is, ami a a Dózsa Gyögy út mellett kapna helyet.

A falu apraja-nagyja javában készül az karácsonyra. Az adventi programok keretében december 2-án gyújtották meg az első gyertyát a katolikus templomban, december 3-án minden helyi gyermeknek járt a mikulás-csomag, december 15-én pedig a Besnyőről érkező Szironta Énekegyüttest adott koncertet a bodonyiaknak a Szent Mihály templomban. December 17-én a Jó kis hely klubban vártak mindenkit közös mézeskalács-sütögetésre, emlékidézésre. December 24-én ünnepi szent misével köszöntötték Jézus születését a helyi hívek.

Vince János az elmúlt év tapsztalatait összegezve azt vallja, ha a közösség összefog, ha az emberek meglátják a jót minden embertársukban, segítik egymást a hétköznapokban, akkor nincs lehetetlen cél a bodonyiak előtt. 

A jövő évi tervekről azt tudtuk meg, nem adták fel a reményt, hogy a falu központjában álló Ady Endre Művelődési Központ végre megújulhat. Itt jelentős korszerűsítésre van szükség, hogy az épületet a téli hónapokban is energiatakarékosan tudják működtetni, s a mai kor elvárásainak megfelelő komfortot tudjanak biztosítani az ide betérőknek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában