Emlékeztek

2023.12.26. 15:04

A Cifraistállóban zárták az évet a ménesgazdaság egykori dolgozói

A parádi méntelep és kocsimúzeum egykori munkatársainak tartott összejövetelt az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad.

Tóth Balázs

A parádi istállóban tartotta utolsó idei eseményét az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad december 20-án. A lovasdolgozói találkozót első alkalommal rendezték meg a Cifraistállóban. Részt vettek az eseményen egykori dolgozók, belovaglók, lovászok, telepvezetők. Volt, aki a kezdetektől ott képezte a leendő fedezőméneket. Cseri Dávid igazgató szerint több évtized után találkoztak a munkatársak a jól sikerült rendezvényen, amelyre több mint harmincan elmentek.

Az eseményen az elsők között dr. Bodó Imre professzorra, a Nemzetközi Lipicai Szövetség egykori elnökére emlékeztek. Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója szerint az európai hírű állattenyésztő szakember a lipicai tenyésztésben maradandót alkotott, többször is járt Parádon. Köszöntőt mondott Dallos Gyula miniszteri biztos, majd prof. Németh Csaba tartott előadást, a tenyészló kipróbálás rendszeréről és folyamatáról, az istálló történetéről. ahol felelevenedtek a régmúlt emlékei egy kötetlen beszélgetést inspirálva.

Cseri Dávid elmondta, az ÁMGSZ 2018-ban vette át a kocsimúzeumot, látogatottsága rekordokat dönt. Kialakítottak benne egy őshonos fajtákat bemutató istállót, ami egyedülálló az országban. Tavalyelőtt volt ötven éves a parádi intézmény, amely 1971-ben költözött át ide a gyöngyösi méntelepről. Az akkori vadászati világkiállítás keretében nyílt meg a kocsimúzeum. Az istálló épülete Ybl Miklós tervei alapján készült, kiállítási anyaga pedig európai hírű és szintű, igyekeznek megóvni állagát.

Cseri Dávid hozzátette, a parádi telephely feladata a kocsikiállítás üzemeltetése, az őshonos lovak bemutatása, a fedezőmének, tenyészkanca jelöltek képzése, emellett idegenforgalmi szolgáltatásként a sétakocsikázás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában