Vegyük észre!

2023.12.25. 08:54

Az M3-ason újraélesztett baba megmentőjének példáját idézte az egri érsek az éjféli misén + fotók

Az egri bazilikában tartott éjféli misén dr. Ternyák Csaba például állította azt a rendőrt, aki egy hat hetes csecsemő életét mentette meg az M3-as autópályán. Talán ezzel a gyermekkel is nagy tervei vannak Istennek.

Tóth Balázs

A karácsony élményét nem lehet megunni, mondta az egri érsek az éjféli misén

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálásával tartották meg az éjféli misét az egri bazilikában. Kiemelte, azért jöttek sokan az ünnepi szentmisére, hogy közösen örvendezzenek a csodálatos hírnek, megszületett a világ üdvözítője, s eltöltse lelkesedéssel őket az örömhír.

Prédikációját azzal, a napokban a sajtót bejáró hírrel kezdte, miszerint az M3-as autópályán Bagnál egy kétségbeesett apuka rohant oda a rendőrhöz, karjában a nem lélegző csecsemőjével. Végül sikerült közös erővel újraéleszteni a gyermeket, aki már lélegzett, amikor a mentőhelikopter megérkezett. Ez a jól végződő történet könnyeket csal a jóérzésű emberek szemébe, s karácsonykor még inkább meghat bennünket, hiszen egy csecsemő a főszereplője, akivel talán nagy tervei vannak Istennek. A karácsonyi gyermeknek nem jutott hely a szálláson, hideg istállóban született, de Jézus története jól végződött az egész emberiség számára. neki köszönhető, hogy megváltott emberek vagyunk, bűneink terhét levette vállunkról, megmentette életünket. A történetét nagyon sokszor hallhattuk már.

Az Egri Főegyházmegye főpásztora a Jézus születéséről szóló evangéliumi szakaszról elmondta, Szent Lukács írása mindenkinek ismerősen csenghet és minden hívő kívülről tudhatja a szövegét. Ezek a sorok a világtörténelem nagy központi eseményéről szólnak, Krisztus születéséről. Nem mese, hiszen írója, Lukács evangélista történészi, kutatói igénnyel járt utána az eseményeknek, amelyeket egy bizonyos Teofil kérésére rögzített írásban. Mint fogalmazott, sok korábbi írást is tanulmányozott Jézus születésével kapcsolatban és utánajárt ezeknek, hogy kiderítse a megbízó hívő számára, mennyire megbízhatóak a korábbi tanok. Történelmi szereplőkhöz kapcsolta az eseményeket, így Augustus császár uralkodásához, Quirinius helytartóságához, amikor Betlehem városába indult József és Mária Názáretből a nagy összeírás miatt.

Dr. Ternyák Csaba szerint nem lehet megunni, újra és újra át akarjuk élni a karácsony nagyszerű élményét. Azért jönnek el sokan ilyenkor a templomba, hogy másokkal együtt találja meg őket az emberiség történelmének legnagyobb, legfontosabb üzenete: Isten emberré lett, hogy megnyissa ezzel az embereknek a felemelkedés útját, meghívjon bennünket Isten gyermekei közé. Átélhetjük keresztségünk, újjászületésünk titkát, frissesség áramlik az egyházba, hogy az időszerű maradhasson korunkban is. Szerinte az a cél, hogy fölfedezzék az emberek egymásban, hogy mindannyian Isten gyermekei, ezt mélyen átélve könnyek szökhetnek szemünkbe, mint az autópályás történet hallatán.

Az érsek beszélt arról is, hogy a betlehemi istálló minden kor emberét foglalkoztatta. Assisi Szent Ferenc volt az első, akit annyira megigézi ez a kép, hogy megalkotta az első betlehemi jelenetet. A mai gyerekek művészi fantáziáját is megmozgatja a történet, az érsekség által kiírt pályázatra több, mint kétszáz jelentkező volt, a beérkezett alkotások pedig a palota épületében megtekinthetők. A kis művészekben ott él a vágy, hogy befogadják Jézust, ezért készítenek szállást neki alkotásukban és szívükben is. Angelus Silesiust idézte, aki azt mondta, Krisztus ezerszer megszülethet Betlehemben, de ha benned nem születik meg, akkor örökre elvesztél.

Az érsek hangsúlyozta, akkor születik meg az emberben Krisztus, ha ki tud lépni problémái világából, észrevesz másokat, odafigyel és szolgálja azokat, akik mellette élnek, s rászorulnak szeretetére. Ha a szeretetben talpraesettek, mint a rendőr az autópályán, Dr. Ternyák Csaba beszédében arra figyelmeztetett, hogy mindenkinek végre kell hajtania a kopernikuszi fordulatot, föl kell ismernie, hogy nem körülötte forog a világ. Ha ez megtörténik, akkor már elkezd krisztusi életet élni, megszületett bennem Krisztus és ő pedig örökre megmenekült, zárta prédikációját az érsek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában