Heol.hu Videó

2023.12.20. 19:55

Új vezérlést kaptak az egri bazilika harangjai + fotók, videó

Másodperc pontossággal is vezérelhető az egri bazilika négy harangja. Szerdán azt volt az oka az indokolatlannak tűnő harangozásnak, hogy a toronyban dolgoztak a Toronymester Kft. munkatársai.

Tóth Balázs

Felújították a harangok vezérlését

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Szerdán délelőtt szokatlanul sokszor szólaltak meg az egri bazilika harangjai, egyesével, de hármasával, négyesével is hallatták hangjukat. A toronyban Bukta András és fiai, a Toronymester Kft. munkatársai dolgoztak, hogy karácsonykor harangszó tegye szebbé az ünnepet.

- A harangok villamos hajtása már negyven éves múlt, az elektromos vezérlés szintén, ezért a hajtómotorokat és a teljes villamos vezérlést felújítottuk. A régi motorokat le kellett szerelni, a legnagyobb biztosan volt negyven kiló. Ezeket otthon szétszedtük, a csapágyakat javítottuk, új vezérlést is fölszereltünk. Infrakapus helyett szupermágnesesre cseréltük a vezérlést, ez nem érzékeny a porra, semmilyen szennyeződésre. A felújítás után jöttünk és visszaszereltük a motorokat, most pedig a régi vezérlőszekrényt újra cseréltük le, s beállítottuk felülhangzásra a harangokat – magyarázta a műveleteket Bukta András, a Toronymester Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, ilyenkor egyenként kapcsolgatják a harangokat, a szekrényben lévő panelen lévő nyomógombokkal be tudják állítani, mekkora szögig lendüljenek ki a harangok. Fokonként kell állítani, hogy mindkét oldalon megfelelő hangerővel szóljanak.

- Ha az egyiken hangosabban szól, a vájt fülűek ezt meg tudják állapítani. Amelyik oldalon az ember áll azon a hangosabb, a másik oldalon halkabbnak hallja. A harang hangja, ahogyan a tölcsér nyílik szét, úgy hallható másképpen, aki középen áll, annak szól egyformán a két oldala – mondta Bukta András.

bazilika, harangok,
Egyenkánt kapcsolgatják a harangokat a gombok segítségével
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az időzítés egyébként atomórához igazodik, hasonló volt eddig is, valamikor ez a szerkezet működtette a toronyórát is, most már csak a harangot. A harangozás tartamának időzítését másodpercre is lehet állítani. Van egyébként felejtős program is, ami egyszeri harangozást tesz lehetővé. Bármilyen verzióban lehet programozni, hogy először egy szóljon, aztán fokozatosan mind a négy, vagy visszafelé, de lehet vegyesen is, erről a helyi szokások, szándékok döntenek.

bazilika, harangok,
Be kell állítani, hogy megfelelő hangerővel szóljanak a arangok
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A cég pályafutásának 45 éve alatt az egri bazilika harangja, a Szent Mihály harang volt a legnagyobb, amivel dolgozott, bár 25-30 mázsással már az országban és határon túl is találkoztak. Ezelőtt 35 évvel foglalkoztak ezekkel a harangokkal, bár nem ennyire részletekbe menően. Tíz évvel ezelőtt a toronyórákat is ők újították föl.

- Természetesen most is átnéztük őket, hiszen a harangot előbb mechanikailag kell rendbe tenni, megfelelő kell, hogy legyen az ütő állapota, a tengelye, a harang csapágyai, s csak utána szabad bármilyen villamos hajtást szerelni. Négy éve új ütőket, lengőszerkezeteket szereltünk ugyanitt, most karbantartás, zsírozás, csavar utánhúzás történt – fejtette ki Bukta András.

A szakember elmondta, most sűrű volt a programjuk, de kicsit számítottak arra, hogy lesz dolguk az egri harangokkal, bár a nagy felújítás közben nem gondolták, hogy éppen most. Az érsek úr kívánsága, volt, hogy legalább egy harang szóljon karácsonyra, de mind a négy fog szólni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában