Heol.hu Videó

2024.04.08. 10:07

Nem jött ki az irodából Mirkóczki, rácelluxozták véleményüket az ajtajára a képviselők +videó

Közös nyilatkozatot akart átadni az egri közgyűlés közel fele Mirkóczki Ádám polgármesternek az április első hetében kiszivárgott hangfelvétel miatt, melyet az Őszödi beszédhez hasonlítottak. A városvezető azonban nem jött ki az irodából, ezért rácelluxozták az ajtajára a lapot.

Szabadi Martina Laura

A képviselők a városháza előtt a Mirkóczki hangfelvételről írt nyilatkozatukkal

Forrás: Szabadi Martina Laura/Heves Megyei Hírlap

Nem lehallgatási botrány van Egerben, hanem adatmanipulációs botrány – mondta hétfő reggel az egri városháza előtt dr. Pápai Ákos önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom egri polgármesterjelöltje. Pápaival kilenc, vegyesen ellenzéki és kormánypárti frakcióban ülő képviselővel érkezett a Dobó téri épület elé, ahol előbb sajtótájékoztatót tartottak az április elején nyilvánosságra került hangfelvételről, melyen Mirkóczki Ádám polgármester arról beszélt, hogy valamilyen adatkérésnek úgy kellene eleget tenni, hogy abból kitakarják azokat az információkat, amire a közadat-igénylő kíváncsi.

rácelluxozták a véleményüket Mirkóczki ajtajára a képviselők
A nyilatkozat: rácelluxozták a képviselők a véleményüket Mirkóczki ajtajára
Forrás: Szabadi Martina Laura/Heves Megyei Hírlap

– A képviselők mélyen felháborodtak az eseten, és megfogalmaztnk egy közös nyilatkozatot melyet át szeretnénk adni a polgármesternek – folytatta Pápai a városháza előtt. – Hiszen az Őszödi beszéd idején sem azon háborodott fel az ország, hogy hogyan szivárgott ki, hanem, hogy mi volt a tartalma. Itt közérdekű adatot kért egy állampolgár – nyomatékosította, majd hozzátette, a képviselők adatkérése is rendszeresen falakba ütközik. Az adatokat pedig szerint vélhetően a polgármester irányításával manipulálják.

A sajtótájékoztató után a képviselők bementek a városházára. A polgármester a titkárság tájékoztatása szerint már az irodájában volt – a képviselők legalábbis ezt az információt kapták –, de nem jött ki. Pápai előbb a titkárságon helyet foglaló hivatali munkatársat, majd Földvári Győző tanácsnokot kérte, hogy nyissák ki az ajtót. Mikor utóbbi próbálkozása is sikertelen maradt, celluxot kért és kívülről felragasztotta a nyilatkozatukat a polgármester ajtajára.

A nyilatkozat szerint a képviselők és az aláíró Tomaschik Attila, a polgármester poligráfos kérését is elfogadhatatlannak tartják: a polgármester ugyanis azt nyilatkozta, szerinte a kiszivárgott hangfelvételen elhangzottak nem botrányosak, az elkészítése és kiadása viszont igen, a felvétel idején jelenlévőknek pedig poligráfos vizsgálaton kellene részt venniük. A képviselők nyilatkozata szerint ez a hivatali dolgozók megfélemlítése egyrészt, másrészt pedig úgy látják, a polgármester, helyettesei és az aljegyző „minden emberi és demokratikus minimumot megszegve igyekeznek leplezni az elmúlt évek során elkövetett törvénytelenségek rájuk nézve súlyos felelősségét”. Felszólították a polgármestert és Spisák György aljegyzőt, hogy vessék magukat alá ők poligráfos vizsgálatnak és 3 kérdést is megfogalmaztak ehhez. A nyilatkozatban egyébként egyetlen érintett sem szerepel név szerint, csupán a titulusuk.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Mirkóczki Domán Dániel egri képviselő és polgármesterjelölt közadatkérését kifogásolta. Emiatt egy 7 fős megbeszélésen ötleteltek. Ott készült az egy perces hangfelvétel, melyről a közgyűlésben is szó volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában