Celebritás

2023.12.26. 13:05

Karácsonyi születésnapján emlékeztek Sisire a gyöngyösi Vak Bottyán diákjai

A magyarok népszerű Erzsébet királynéja 1837. szentestéjén született, most kiállítás látható személyes tárgyaiból.

Szabó István

Bottyános diákok látogatóban Sisinél Gödöllőn

Forrás: vbjnet.hu

Az Erzsébet magyar királyné, vagy az egykor családi körben használt, ma már világszerte ismert becenevén: Sisi személyes tárgyaiból nyílt időszaki kiállításon jártak a Gödöllői Királyi Kastélyban a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 11. E osztályának tanulói, adta hírül az iskola weboldalán Hordós Andrea igazgatóhelyettes, szaktanár. A Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő, I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné, magyar és cseh királyné 1837. december 24-én született Münchenben. 

– A 19. század végi Európa „celebje”, divatikonja, „Diana hercegnéje” Erzsébet királyné volt, ismertebb nevén Sisi. A magyarok körében oly népszerű császárné személyes tárgyait tekinthettünk meg Gödöllőn, a királyi kastélyban egy időszaki kiállítás keretében. A schönbrunni kastély rejtett kincsei közül látható volt Sisi keresztelő ruhája és cipője, továbbá a két éves korában elhunyt kislányának képe, amit mindig magánál hordott, emellett lovagló harisnyája és tornaruhája, legyezője és esernyője, és sorolhatnánk még. Számos festményen csodálhattuk meg a gyönyörű, fiatal császárnét. Rengeteg érdekes momentumot ismerhettünk meg a mindennapjaiból az élvezetes, lendületes tárlatvezetés kapcsán. S miután gyönyörködtünk, s ámultunk az 50 centiméteres (!) derékkötőn, egy kis karácsonyi hangulatért elmentünk a Pálmaházba és a Karácsonyházba. Élményekkel telve értünk haza, s töltekezünk belőle közösen – írja Hordós Andrea.

Gödöllőn szeptember 8-án nyílt meg a Sisi on Tour kiállítás. A különleges schönbrunni gyűjtemény kiemelkedő, Erzsébet királynéhoz köthető személyes tárgyainak gyűjteménye először hagyta el Ausztriát a Sisi on Tour kiállítás keretében, és első útja Gödöllőre vezetett. A kiállítás 2024. január 28-ig tekinthető meg.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában