Ha elindul a vonat

2023.12.26. 08:15

Kivezetik a hatvani vonal közös bérletét

A megye- és országbérletek bevezetésével töredékére csökkentek a közös bérlet eladásai.

Tóth Balázs

Az ország- és vármegyebérletek népszerűsége miatt megszűnik a hatvani vonal közös bérlete

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az utasigényeket követve a MÁV-VOLÁN-csoport 2024. január 15-étől kivezeti két, területi alapú bérlettermékét: az egyik a Dunaharaszti zónabérlet, a másik pedig a Gödöllőről, Gyöngyösről és a Budapest–Hatvan vasútvonal mentén fekvő Galga-menti településekről kedvező árú vasúti, buszos és HÉV-vel történő utazást biztosító közös bérlet. Január 14-ig még meg lehet vásárolni ezeket, az addig megváltott bérletek pedig érvényességi idejükön belül felhasználhatók utazásra a jelenlegivel azonos feltételek mellett. Az utasok többsége ugyanakkor már ma is a sokkal kedvezőbb feltételeket kínáló vármegyebérlettel utazik az érintett viszonylatokon.

A MÁV közleménye szerint a díjtermékek megszűnésének oka az, hogy az utasok mára egyértelműen a vármegyebérlet mellett tették le a voksukat: a májusban bevezetett vármegye- és országbérletek nemcsak olcsóbban, de lényegesen nagyobb területen biztosítják a korlátlan és rugalmas utazást a vonatokon, helyközi buszokon és HÉV-eken. A Dunaharaszti zónabérlet és a hatvani vonali közös bérlet havi eladásai a korábbiak töredékére csökkentek.

A Budapest-Hatvan vonalon a pályafelújítását követő menetrendi fejlesztésekkor, 2022 decemberében vezették be az új bérlettípust. A 30 napos érvénytartamú közös bérlet Budapestről Gödöllőre és Gyöngyösre, valamint Aszódra, Bagra, Turára, Hévízgyörkre és Galgahévízre váltható. Idén május óta az értékesítések a tizedére zuhantak, Gyöngyösre pedig már nem is vásárolják az utasok, míg máshol is havi 1-2 darabra csökkent a bérletváltás. Egyedül Gödöllő esetében maradt meg egy szűk vásárlói réteg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában