Minden marad

2023.12.25. 16:28

Nem terveznek díjemelést a közösségi közlekedésben

A MÁV-Volán vezérigazgatója szerint a menetrendben és a tarifaközösségben történtek előrelépések, de még jobb járművek és közelebbi pályaudvarok is kellenek.

Tóth Balázs

Az egri autóbuszállomás (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A jövő útja az intermodális közlekedés, mondta dr. Mosóczi László, a MÁV-Volán csoport vezérigazgatója nemrég portálunknak. Kifejtette, Magyarországon közel háromezer település van, közülük 700 rendelkezik vasúti kapcsolattal. Ahhoz, hogy a közösségi közlekedési igényeket ki lehessen elégíteni, munkába járni, ügyet intézni, szabadidős utazást tenni lehessen, a vasutat és a buszt is kell használni. Az országban közösségi egymilliárd utazást tesznek évente közösségi közlekedéssel. Ebből a Volán 635 millió, a MÁV-Start 175 millió utazást bonyolít, de ott van még a MÁV-HÉV és a GYSEV is. Kifejtette, a MÁV és a Volán egy vállalatcsoportba tartozik, de két önálló vállalat. Komoly eredményeik vannak a szolgáltatások összehangolásában, a menetrendben, a tarifaközösségben, a közös termékkínálatban. Ennek a valóságban is működnie kell, ehhez az szükséges, hogy ne kelljen gyalogolni az átszálláshoz a pályaudvarok között.

Szerinte a Volán járműparkjára büszkék lehetnek, közel tíz évesre csökkent a buszok átlagéletkora. A MÁV-nál magasabbak, de járműstratégiával dolgoznak a járművek megújítását. A Volán hatezer busza közül kétezer korszerű, jövőre pedig 220 autóbusz beszerzése szerepel a tervben, s szerinte van pénz rá. Hozzátette, Európa legnagyobb buszflottáját üzemelteti a Volánbusz, s nincs szégyenkezni valója.

A jegyárakról elmondta, a tarifarendszert mindig korszerűsíteni kell, de ez nem emelést jelent. A közösségi közlekedésben 2011 óta nem volt díjemelés, a megyebérletekkel még árcsökkenés is volt. Míg korában egy 50 kilométeres havijegy közel ötvenezer forintba kerül, most megyén belül tízezer forintba. Voltak díjkorrekciók, a feláras szolgáltatások árait változtatták, magasabbak lettek. Nincs tervben emelés. A MÁV-nak és a Volánnak a magasabb díjbevétele a több jegy eladásából származott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában