Múltidéző

2024.01.20. 18:57

130 éve így rendezték Heves vármegye településeit

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori embereket? Ha választ akar kapni mai kedves olvasónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYETARTALMÚ LAP. 1905. JANUÁR 5.

A fogyasztási adó kérdéséhez.

Szinte megdöbbenve értesültünk arról mi, kis fogyasztók, hogy a város – mint a fogyasztási adó bérlője – 1905-re már nem hajlandó belemenni az addigi méltányos kiegyezésbe. 1904. decz. 30-án és 31-én, továbbá tegnap és ma olyan  nyilatkozatokat küldöttek az eddigi nem bortermelők- és kisfogyasztókhoz, a melyekben az eddigi összeg kétszeresét irta be a fogyasztási adóhivatal.

(...) Ugy tudjuk, hogy a város épen azért ragaszkodik a fogyasztási adó bérletéhez, mert a polgárokat egyrészt nem akarja nyuzatni, másrészt nem akarja kitenni zaklatásnak. És ezzel az elvvel szépen megélt a mai napig. Nem nyuzott, nem zaklatott és zsebre vágott évi 30-40.000 korona tiszta jövedelmet.
Ez a mélyen tisztelt bizottságnak nem elég. Ő negyvenezer korona helyett 44 ezret akar. És előveszi: nem a korcsmárosokat, nem a vagyonos bortermelőket, hanem a szegény – kisfogyasztókat.

múltidéző
A Széchenyi-utza 5. szám alatt szerkesztett lapot az Egri nyomda-részv.-társaság adta ki
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

(...) Adóalanyok vagyunk, közepes jövedelmű emberek. De mert néha-hóba mégis kell egy kis bor az egészséghez, elfogyasztunk 1-1 ½ - két hektoliter bort. Ezért eddig 20 koronát fizettünk évenkint, most már negyven koronát követelnek! (...) Egy bortermelő, a ki évenkint 200-300 hektolitert produkál, évenkint nagy ménkü gavallériával fizet – 30 koronát.

És vajjon, kell-e tovább folytatni?!

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1874. JANUÁR 1.

Kettős megyénk a municipiumok uj rendezésében.

A törvényhatóságok uj berendezése , s illetőleg a megyék uj területi kikerekitése tárgyában sokat emlegetett s a belügyminisztérium által immár elkészitett törvényjavaslatból közöljük amaz adatokat, melyek különösen Heves és K.-Szolnok kettős megyénk uj területi beosztására vonatkoznak. Az emlitett t.-javaslat I. fej 1. §-a igy szól: A jászkun kerület, mint különálló törvényhatóság megszüntettetik...

2. §. A jászkun kerületnek nagykunsági része, egyesitve Heves és Külső-Szolnok t. e. vármegyéknek a Tisza bal partján fekvő részével, Kun vármegye elnevezés alatt egy törvényhatósággá alakittatik, székhelyeül Kardszag város jelöltetik ki.

3. §. A jászkun kerületnek jászsági része, Kaza, Jenő és Kacsér kivételével, Heves és Külső-Szolnok t. e. vármegyéknek a Tisza jobb partján fekvő részeivel egyesittetik, és Heves-Jász vármegye elnevezés alatt egy törvényhatósággá alakittatik, székhelye Eger.

38. §. Szolnok, Várkony és Vezseny községek Pest vármegyébe, Jánoshida község pedig Heves-Jász vármegyébe kebeleztetik.

55. §. Cered és Pagony, Nógrád vármegyei községek Heves-Jász vármegyéhez csatoltatnak.

56. §. Magyar és Tót-Zabar gömörmegyei községek Heves-Jász vármegyében kebeleztetnek.

25. §. Szent-Márton, Apátfalva, Mónosbél, Felső-Tárkány, Noszvaj, Szomolya, Ostoros, Kistálya, Novaj és Andornak Borsod-vármegyei községek innen ki-, és Heves-Jász vármegyébe átkebeleztetnek.

78. §. Dévaványa Heves vármegyei község, Cséfa pusztával együtt, Békés vármegyébe átkebeleztetik.

79. §. Cibakháza, Inoka, Kürth, Ugh, Sas, Csépa és Szelevény, Heves vármegyei községek Csongrád-Csanád vármegyéhez csatoltatnak.

A II. törvényjavaslat a közigazgatási járások száma és székhelyének meghatározását tárgyazza, melynek ránk vonatkozó 14. §-a igy szól: „Heves-Jász vármegyében leend 7 járás: Pétervásár, Eger, Gyöngyös, Árokszállás, Heves, Jász-Berény és Jász-Ladány székhelyekkel.”

HATVANI HIRLAP. VEGYESTARTALMU LAP – MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1909. DECEMBER 5.

A szárnyas kerék áldozata.

Takács István hatvani lakos, máv fütő a Tanos József által vezetett mozdonyon teljesitett szolgálatot éjnek idején a gödöllői állomáson. Hazatérőben Tanos mozdonyvezető észrevette, hogy a mozdonynak hibája támadt, megállitotta, s a hiba javitásához láttak, miközben Takács a mozdony alá bujt, hogy a szükséges javitást elvégezze.
Munkaközben csapott reájuk a gondatlanságból utánuk inditott vonat s bár Tanos mozdonyvezető észrevéve a közeledtét, mindent elkövetett a szerencsétlenség elháritására, az bekövetkezett és áldozata a szegény fütő lett, kinek karját tépte le és fejét zuzta be a vonat. Élet és halál közt vivódik a főváros egyik kórházában. Életéért remegő családja kétségbeesetten várja életben maradását s hazaérkezését – habár nyomorék marad is.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Pölös István gyűjteménye)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában