Templomfelújítás

2024.01.06. 11:27

Gyöngyösi üvegművész ad méltó hátteret a gyöngyöspatai Jessze-fa oltárnak + videó

Balogh Eleonóra műemléki restaurátor szakértőt hallhatjuk a Templomfelújítók videósorozat 2. részében.

Szabó István

A Jessze-fa oltár a gyöngyöspatai templom fő attrakciója

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Már megtekinthető a Templomfelújítók című videósorozat 2. része a Gyöngyöspata - A megújuló Kisboldogasszony templom oldala elnevezésű Facebook-oldalon. A felbecsülhetetlen egyháztörténeti kincseket őrző, több mint 800 éves gyöngyöspatai római katolikus Kisboldogasszony templom rekonstrukciójának részleteit ismertető kisfilmsorozat újabb epizódjáról ez a beharangozó olvasható a közösségi oldalon:

"A Templomfelújítók második részében egy olyan „gyöngyösi lányt” mutatunk be, aki országszerte elismert, Ferenczy-díjas üvegművészként évtizedek óta várt arra, hogy Gyöngyös környékén is igazán maradandót alkothasson. Ez a felkérés a gyöngyöspatai templom kortárs üvegablakainak megalkotásával érkezett el Balogh Eleonóra számára. Nekünk akkor mesélt az új ablakokról, amikor épp csak behelyezték őket a kőkereteikbe."

– Több mint szívügy ez nekem. Igazából meg vagyok hatódva ettől a feladattól, túl azon, hogy gótikus falak között állunk, és kortárs üvegművészetet lehetett létrehozni, mert volt erre igény és befogadókészség. Évtizedek óta az építészeti üveg a fő üvegművészeti "játszóterem". A gyöngyöspatai templomban viszont van egy fő attrakció, a Jézus családfáját ábrázoló Jessze-fa oltár. Az ide érkező látogatóknak ez a hívószó, nyilván a táj szépségén túl. Amikor megkaptam az instrukciókat a munkához, azok teljesen egybevágtak az én elképzeléseimmel. Itt úgy kell a tudásom legjavát adni, hogy a Jessze-fa oltár méltó hátteret kapjon az üvegeim által – emeli ki a videóban Balogh Eleonóra üvegművész, műemléki restaurátor szakértő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában