Heol.hu podcast

2024.01.10. 17:26

Körbevisz majd a városon a Puttonyka, Eger új, QR-kódos mesesétánya

Vasárnap avatják föl a város új mesesétányát, amely a Puttonyka nevet kapta.

Szabadi Martina Laura

Rázsi Botond Miklós egy korábbi egri rendezvényen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Rázsi Botond Miklós iskolaigazgató, fertálymester volt portálunk podcast csatornájának vendége és a Puttonykáról mesélt nekünk. Elmondta, a kezdeményezés Diósdról indult Dió Döme sétálójával, amit 11 további követett országszerte, az egri lesz az első a Dunán innen. A sétáló lényege, hogy mobiltelefonnal az állomások QR-kódjait beolvasva mesékhez juthatunk, melyeket meg is hallgathatnak vagy fel is olvashatnak a családok. Vasárnaptól Egerben is, egy 15 nevezetességet érintő séta során lehet majd népmeséket és persze Gárdonyi meséit meghallgatni vagy elolvasni. A Puttonyka név borász hagyományokból ered, régen a kicsik is részt vettek a szüreteken, ehhez pedig puttonykákat kaptak.

Az útvonal körbesétálva is 1,5 óra, de ha végighallgatjuk a helyi civilek és fertálymesterek által felmondott meséket, akkor akár egy egész délelőtti vagy délutáni program lehet belőle. A kezdeményezés egyik célja, hogy a meséket és az olvasást népszerűsítse modern technikai eszközökkel. Rázsi Botond úgy fogalmazott, nem kell ördögtől valóként tekinteni a mobileszközökre, ha azokon keresztül meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel az olvasást.

A podcastban Rázsi Botond félreérthetően fogalmaz: a meséket csak a helyszínen lehet végighallgatni, a weboldalon keresztül nem, ott csak meg lehet nézni az állomásokat.

Hallgassa meg teljes adásunkat:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában