Lírai hangulat

2024.01.22. 19:37

Megkapó látványt nyújt a ködbe burkolózó Szent Anna-tó a Sár-hegyen + fotók

Az aszály okozta kiszáradás után most visszatért az élet a tóhoz, énekesmadarak lakják a környékét.

Szabó István

A legszebb téli arcát mutatja a Szent Anna-tó

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Munkatársunk a Mátra lábánál álló Sár-hegyen található Szent Anna-tónál járt, ahol igazán lírai fotókat készített a befagyott tóról. A tóhoz Abasárról egy kellemes, szőlőültetvények között kanyargó, folyamatosan emelkedő út vezet fel a Sár-hegy északi oldalának füves platójára, ahol egy kis dombon leljük meg a tavat, és mellette a Szent Anna-kápolnát. A kápolna többszáz éve búcsújáró hely.

A Szent Anna-tó a környék egyik védett természeti értéke. Kialakulása nem teljesen tisztázott. Lehet, hogy egy eróziós süllyedékben gyűlt össze a víz, de az sem kizárt, hogy egy kisebb lávabarlang elkoptatott ürege a tó medre. Különlegessége, hogy nincs aktív vízforrása, és vizét az összecsurgó csapadékból nyeri. A lefolyástalan, természetes mélyedésben keletkezett tó vízszintje a mindenkori csapadék mennyiségétől függ, így aszályos időszakokban akár ki is száradhat. 

– Pár éve még száraz lábbal lehetett rajta átkelni, úgy ki volt száradva. Most láthatóan jó kondícióban van, igazán tele van a tó, köszönhetően a csapadékos ősznek. Szerintem az élet is visszatért a tóhoz, legalábbis hallottam az énekesmadarakat. A jég amúgy stabil, én már a múlt héten korcsolyáztam rajta, és így most igazán szép arcát mutatja a tó ezzel a kis reggeli köddel – közölte Czímer Tamás fotós kollégánk a felvételek készítésének körülményeiről.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában