Ebtartás

2024.01.30. 12:47

Nem tűrik tovább a felelőtlen ebtartókat Tarnaleleszen

Tarnaleleszen torkig vannak a lakosok a gazdátlanul kóborló ebekkel és gazdáikkal. A polgármester határozottan fellép ellenük. Rendkívüli ebösszeírás kezdődik még ezen a héten.

Barta Katalin

Tarnaleleszen Kovács Béla polgármester határozott fellépést ígér a felelőtlen ebtartók megfékezésére. Felhívással fordult a lakossághoz, amelyben felvázolta azt is, milyen lépéseket tesznek az elkövetkező napokban. Azt írja, a felelőtlen kutya tulajdonosok régóta keserítik, illetve veszélyeztetik az a lakosság testi épségét. Szép számmal érkeztek hozzá bejelentések, fotók a jelenségről, csak egy a baj. Januárban mindössze egy írásbeli bejelentés érkezett a jegyzőhöz, ami alapján vizsgálatot indíthatnak, s büntethetnek. Ha nincs bejelentés akkor nincs vizsgálat, ha nincs vizsgálat nincs büntetés se.  Ha a hivatalos bejelentés megtörténik, akkor a polgármester nyomon követi az ügy fejleményeit.
Az önkormányzat a továbbiakban úgy döntött, élve befogó kalodákat szerez be a nagytestű kutyák számára. Vásárolnak ezen kívül teleszkópos befogó botokat, injekciós puskát, és altató injekciót. 

A részletekről egyeztetett az állatorvosal, a rendőrséggel, a vadászokkal és sintérekkel is. Még ezen a héten kialakítanak egy ideiglenes helyet a faluban, ahol rövid ideig tartják a befogott állatokat, amíg el nem dől a sorsuk.   Hozzátette, szigorúan az állatvédelmi törvények betartását szem előtt tartva járnak el, 
Február 1-jén csütörtökön reggel kötelező ebösszeírás kezdődik a faluban. Felkeresnek minden ingatlant, és a lakosoknak nyilatkozniuk kell, hogy van-e kutyájuk, és mennyi. Elkérik az oltási könyvet és ellenőrzik a chipek számát is.  A kutyákról fotó is készül. 

Ha azt nyilatkozzák, hogy nincs kutyájuk, és később kiderül ennek ellenkezője, bírságra számíthatnak a tulajdonosok. 

Csütörtökön reggel kezdik a felmérést az Ady, a Béke, a Petőfi, a Kossuth utcában, illetve a Dankó telepen, majd a többi utcában folytatják.

A fotókra azért van szükség, hogy az utcán kóborló ebeket a későbbiekben azonosítani tudják.

A továbbiakban 50 ezer forint bírságra számíthat a felelőtlen ebtartó. Ha arra hivatkozik, hogy nincs pénze, kénytelen lesz leülni a bírság összegét. 
Arra kér mindenkit, készítse el a kutya oltási könyvét, illetve chip azonosítóját.  

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában