Vízkészlet

2024.02.20. 08:49

200 millió köbméteres vízkészlettel várják az aszályt a Tisza-tónál

Vízvisszatartással, tározással készülünk az aszályos periódusra a Tisza-tónál.

Molnár Helga

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) működési területén jelenleg a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet összesen meghaladja a 200 millió köbmétert – írja a Kötivizig.

Ebből a legnagyobb tételt a Tisza-tó adja, 148 millió köbméterrel. Az árvízi tározók területén 245 ezer, míg a hullámtéri tározótereken 1 672 ezer köbméter vizet tartunk vissza.

A csatornákban és holtágakban együttesen 31 millió köbméteres vízkészlettel várják a vegetációs időszakot, ebből 16,8 millióval részesednek a holtágak (Fegyverneki Holt-Tisza, Kanyari Holt-Tisza, Cserőközi Holt-Tisza, Szajoli-Holt-Tisza, Alcsi-Holt-Tisza, Cibakházi-Holt-Tisza, Tiszaugi-Holt-Tisza, Gyova-Mámai-Holt-Tisza, Tehenesi-Holt-Körös, Kungyalui-Holt-Körös, Harangzugi-Holt-Körös, Halásztelki-Túrtő-Harcsási-Holt-Körös, Tiszakécskei-Holt-Tisza, Szászberki Holt-Zagyva, Malomzugi Holt-Zagyva).

Ezen kívül a halastavakban és horgásztavakban 19 millió köbméteres vízkészletet tároznak.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában