Legyen jó zene!

2024.02.11. 15:25

A lőrinci plébános találkozása Suzi Quatroval és az Illés zenekarral

Lőrinci lelkipásztora, Laci atya szerint Jézus rányitja majd az ajtót, hogy tegyen már be valami jó zenét.

Tari Ottó

Laci atya szentmisét mutat be a lőrinci templomban

Forrás: Tari Ottó/Facebook

Széles László atya 2012 óta plébános Lőrinciben. Egyházfiként nem általános életút az övé: 1961-ben született, Kállón járt általános iskolába, majd a budapesti Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően éveken át dolgozott különféle „civil” munkahelyeken. Tevékenykedett például a budapesti metrónál ellenőrként és forgalmi ügyintézőként, a későbbiekben pedig teherautó-sofőrként kereste a kenyerét. Mindeközben leszolgálta az annak idején kötelező katonaidőt, majd már felnőtt fejjel megkereste a váci püspököt azzal, hogy papnövendék szeretne lenni. Teológiai tanulmányait 1985-ben kezdte el Egerben. 1990-ben Marosi Izidor megyéspüspök szentelte pappá Vácott, vagyis majdnem harmincesztendősen lett lelkipásztor.

A plébánián berendezett házi stúdióban
A plébánián berendezett házi stúdióban
Forrás: Széles László

Amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt az első interjút készítettem vele a Heves Megyei Hírlapban, meglepődve hallottam, hogy a hobbija az 1960-as, '70-es évek muzsikája Chuck Berrytől az Illés zenekaron át Suzy Quatróig. Rokonlelkek vagyunk – nyugtáztam elégedetten, s ismeretségünk megerősítéséhez közös érdeklődésünk megfelelő alapot biztosított.

László atyával legutóbb az egyik művészeti, tudományos és közéleti internetes portál, az Országút készített interjút, amiben a plébános úr részletesebben beszél a „könnyűzene” iránti elhivatottságáról.

– Az 1960-as években, amikor kicsi voltam, a testvéreim javában hallgatták a Petőfi rádión a könnyűzenei műsorokat. Hétfőn, szerdán és pénteken volt a Tánczenei koktél, kedden a Melódiakoktél, péntekenként az Ötórai tea, hétfőn pedig a kívánságműsor. Ezekben az akkori idők legjobb könnyűzenei felvételei szóltak. A hetvenes évek elején vett a családom egy kazettás magnót. Több hónapig spóroltunk rá, aztán a bátyám elkezdte járni a falut, hogy akinek volt felvétele a rádióból, attól átmásolja. Ezekre a számokra még felnőttként is emlékeztem, és kértem őket a Petőfi rádió kívánságműsoraiban. Tulajdonképpen az anyatejjel szívtam magamba ezt a műfajt – mondta az előzményekről.

Farkas Erzsébet szerkesztő-műsorvezetővel a rádióban
Farkas Erzsébet szerkesztő-műsorvezetővel a rádióban
Forrás: Széles László

A hobbija később, papi szolgálata idején is kitartott. – Amikor Tószegre kerültem plébánosnak, egy idős atya szolgált még mellettem pár évig. Ő mondta: „Ha nehéz napod volt és fáradt vagy, akkor az esti imádat így fejezd be: Uram, Jézus mára elég volt, most már meghallgatok egy jó lemezt” – említett egy jellemző történetet.

László atyának mára komoly gyűjteménye van régi magyar felvételekkel. Amikor egyszer riportot készített vele Farkas Erzsébet, Böbe, az egri Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a plébános úr megemlítette neki, hogy kollekcióját közkinccsé tenné. Ez adta a Nosztalgiázzunk Laci atyával című műsor ötletét. Kéthetente jelentkeznek, mindig valamilyen tematika köré csoportosítva a zeneszámokat.

– Egy öreg atya mondta egyszer, hogy a pap is ember, lehet valami hobbija. Az enyém ez. Nem kell szégyellnem. Én ezzel ki merek állni az emberek elé, sőt a Jóisten előtt is megállok vele. Egy barátom szerint, ha bejutok a mennyországba, ott nekem külön HIFI-stúdióm lesz, és Jézus rám nyitja majd néha az ajtót, hogy tegyek már be valami jó zenét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában