Elővigyázatosság

2024.02.07. 15:00

A méhnyakrák megelőzéséről szólt előadás az egri egyetemen

Minden év január harmadik hetében rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

Hornyák Réka

A Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva figyelemfelhívó előadásokat és programokat szervezett az Egri Mályvavirág Pont és a Tittel Pál Könyvtár. Az előadások mellett, kötetlen beszélgetésre, közös teázásra és gyöngyfűzésre is volt lehetőségük a résztvevőknek - tette közzé honlapján a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. 

Mint írják, az Egri Mályvavirág Pont idén 11. alkalommal csatlakozott az országos megelőzési kezdeményezéshez. Pásztor Édua, a szervezet elnöke, a Líceumban tartott Gyöngypercek nevezetű programon elmondta, hogy 2024-ben összesen kétszáz településen hívták fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. 

A programon Fürné Mosoni Anita, az egri egyetem mesteroktatója tartott előadást a méhnyakrák témájában. Kitért a megelőzés fontosságára, a betegség tüneteire és kezelésére, valamint a túlélési arányokra is. Elmondta, évente ezer-kétezer új esetet jelentenek, a halálozások száma pedig eléri az évi 24 ezret. 

 

Előadást tartott még dr. Váradi László, a Markhot Ferenc Kórház rezidens nőgyógyásza is, aki a HPV típusairól, tüneteiről, kezeléséről, valamint a szűrések fontosságáról beszélt az érdeklődőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában