Társadalomkép

2024.02.09. 08:08

Adatgyűjtésbe kezd a Központi Statisztikai Hivatal Gyöngyösön is

Az adatszolgáltatás önkéntes, az adatfelvételre kijelölt háztartások kiválasztása véletlenszerű mintavétellel történik.

Szabó István

Önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Gyöngyösön is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hívta fel a gyöngyösiek figyelmét kedden a városháza. Tájékoztatásuk szerint a felvételek Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási számai és megnevezései a következők:

- 1539 - Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei – havi rendszerességű

- 1942 - Lakossági utazási szokásai – 2024. április, július, október, 2025. január hónapokban, negyedéves gyakoriságú

- 2003 - Felmérés a háztartások információs és kommunikációs technológiai eszközhasználatáról – 2024. április-június

- 2154 - Európai jövedelmi és életkörülmény adatfelvétel 

– 2024. február-április

- 2546 - Életkörülmény adatfelvétel – havi rendszerességű

- 1711 - Időmérleg felvétel – 2024. április-2025. március

A gyöngyösi városháza szerint az összeírói munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (STATEK Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Az adatszolgáltatóknak lehetőségük van telefonon keresztüli válaszadásra, illetve egyes adatgyűjtések esetében arra kérik a válaszadókat, hogy a kérdőíveket elsősorban a weben töltsék ki lehetőleg. 

– A válaszadásra kijelölt háztartások kiválasztása véletlenszerű mintavétellel történik az ország különböző településein. Az adatfelvételekből származó eredmények nélkülözhetetlenek a társadalom jellemzőinek feltérképezésében. A kapott adatokat a KSH a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 számú rendelete (általános adatvédelmi rendelet, GDPR) előírásának megfelelően bizalmasan kezeli, azokat más szervek, személyek részére nem szolgáltatja ki. Az eredményeket név és egyedi adatok nélkül, összesített statisztikai táblázatokban közlik.
A lakosság részére munkanapokon, hétfőtől csütörtökig reggel 8 és 16 óra 30 perc között, pénteken reggel 8 és 14 között óra között a +36 80 200-766-os telefonszámon (3-as mellék), illetve a [email protected] e-mail-címen adnak további felvilágosítást – olvasható a gyöngyösi városháza közleményében.

Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldal nyújt tájékoztatást, teszi hozzá a tájékoztató.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában