Tehetséggondozás

2024.02.26. 15:30

Egy tucat diák versengett az egri könyvtárban + videó

Egerben tartották a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulóját. Több mint egy tucat diák versenyzett.

Heol.hu

A versenyzőknek megadott témában kell nyomtatott és internetes forrásokból információkat keresniük.

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Idén is a Bródy Sándor Könyvtárad otthont a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulójának. Hétfőn 10 órától vetették bele magukat a gyerekek a feladatokba.

A versenyen ebben az évben a fenntartható fejlődés volt a téma.
A versenyen ebben az évben a fenntartható fejlődés volt a téma.
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A könyvtár tájékoztatása szerint Heves vármegyéből 7 iskola 14 tanulója jutott be a következő iskolákból: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem gyakorlóiskolájam a HVSZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a HVSZC Kossuth Zsuzsanna Technikum, Szakképző Iskola, Kollégium és Könyvtár, a HVSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola, a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola és a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium. A versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezi a Nemzeti Tehetségprogram és a Bookline támogatásával.

A Bod Péterről, a 18. század kiemelkedő könyvtárosáról elnevezett megmérettetés komplex tehetséggondozó verseny a 7–10. évfolyamos tanulók számára. Az 1993-ban indult verseny hazánk első és egyetlen, az információk és a könyvtárak használatára építő megmérettetés. Egyszerre vannak benne jelen a hagyományos és a modern eszközök, a logikus és a kreatív gondolkodás. A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk – vagyis nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati, információhasználati versenyen vesznek részt. A versenyzőknek megadott témában kell nyomtatott és internetes forrásokból információkat keresniük, azokat meg kell érteniük és a feladatok megoldásához fel kell használniuk. A felhasznált információk forrására pedig etikusan hivatkozniuk kell.

A versenyen ebben az évben a fenntartható fejlődés a téma. De volt már a verseny témája a világűr, Dánia, az olimpiák és Mátyás király is. A fenntartható fejlődéssel, környezetünkkel kapcsolatban nemcsak az állatos könyvekre kell gondolni. A könyvtárakban találhatunk a témában regényeket, lexikonokat, gyerekeknek és felnőtteknek szóló praktikus tanácsokat, tudományos elemzéseket biológiai, gazdasági szakemberektől. Olvashatunk helyi, országos és nemzetközi problémákról, ügyekről, lehetőségekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában