Mi lesz a lila iskolával?

2024.02.05. 15:41

Felelősségünk van abban, hogyan működik tovább az egri Neumann – mondta Mirkóczki Zita

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium helyzetéről tartottak hétfőn sajtótájékoztatót. Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő és Domán Dániel, az Egriek Szövetsége Egyesület elnöke is megszólalt.

Heol.hu

Mirkóczki Zita szerint a Neumann az egrieké. Domán Dániel is aggódik az iskoláért.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ahogy arról már beszámoltunk, felröppent a hír, és többeket foglalkoztat a kérdés Egerben, hogy egyházi iskola lesz-e a Neumannból. Megkeresésünkre az iskola mellett az egyházmegye sem erősítette meg az átvételről szóló értesülést

Hétfőn Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő (MSZP, A városért) és Domán Dániel, az Egriek Szövetsége Egyesület elnöke tartottak sajtótájékoztatót a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium helyzetéről. 

Mirkóczki Zita elmondta, az elmúlt időszakban több forrásból lehetett arról hallani, hogy a fenntartási problémákkal küzd az egri lila iskola, s elszomorította, hogy ezt a sajtóból kellett megtudnia. 

– Úgy tűnik az a cél, hogy egyházi fenntartásúvá szeretnék alakítani a Neumannt, mert nincs elég forrás arra, hogy önmagát fenn tudja tartani az alapítványi iskola. Köszönjük a kormánynak, hogy 2013. január elsejétől az iskolák fenntartását teljes mértékben elvette az önkormányzatoktól, ezért semmilyen dolgunk nem lenne, és nincs is alapvetően az iskolák működtetésével. Szerintünk azonban el kell ezen gondolkodni, hiszen egy erős hagyományokkal, jó szellemiséggel rendelkező iskoláról van szó – kezdte az önkormányzati képviselő, aki a Neumann létrejöttéről is beszélt. 

Szavaiból kiderült, 1993-ban a Neumann János Alapítvánnyal közösen az önkormányzat létrehozott egy Neumann Iskola Alapítványt, mely alapítványi formában működtette tovább az intézményt, úgy, hogy az önkormányzat az iskola épületét az alapítvány rendelkezésére bocsátotta. 

Mint mondta, az iskola remek kezekben volt, az önkormányzatnak nem kellett beleszólnia a működésébe. Az alapító okiratból idézett: „a vagyonrész, mint iskola épület fölött a kuratórium rendelkezési joga korlátozott, e vagyonrész ugyanis az alapítvány tulajdonából nem kerülhet ki. Valamint az alapítvány ideológiai és politikai irányzatoktól független szervezetként kell, hogy működjön.” 

– Ez alapvetően meg is határozza, hogy lehet-e egyházi iskola vagy sem. Az az álláspontunk, hogy a Neumann Eger iskolája, nem az önkormányzaté, hanem az egrieké. Mint önkormányzati képviselőnek és a testületnek viszont felelősségünk van abban, hogyan fog tovább működni az iskola a jövőben – jegyezte meg Mirkóczki Zita. Véleménye szerint lehetőséget kell adni arra, hogy Eger iskolarendszere sokszínű legyen, legyenek egyházi és alapítványi iskolák is. 

– Nem egyházellenességről beszélünk, hanem arról, hogy nem szeretnénk, ha lassan minden egyes iskola egyházi fenntartásúvá válna csak azért, mert az állam nem képes vagy nem akarja ezt a feladatot ellátni. Az önkormányzat felelőssége, hogy megoldást találjunk erre. Az egyik javaslat az, hogy kezdődjenek tárgyalások az iskola kuratóriumával, és vizsgáljuk meg, hogyan lehet megmenteni az iskolát, s hogyan lehet hosszú távon működtetni. Továbbá vizsgáljuk meg, hogyan lehet fenntarthatóvá tenni, nyilván nem csak önkormányzati segítséggel, hanem szülői és a város cégeinek támogatásával. Ezek alapján pedig dolgozzunk ki egy olyan gazdasági programot, ami lehetőséget ad a működésre, valamint egy ösztöndíj programot, mely a kevésbé tehetős egri diákok számára is lehetőséget nyújt arra, hogy egy ilyen iskolában tanulhassanak – részletezte Mirkóczki Zita. 

Domán Dániel, az Egriek Szövetsége Egyesület elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a neumannos diákok szülei elé tárt lehetőségek, miszerint vagy elkerülhetetlen a tandíj emelése vagy pedig egyházi fenntartásba kerül az intézmény, nyilván nem lehetőségek, hanem kényszermegoldások. 

– Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseiből tisztán látható volt, hogy a kormánynak a közoktatással nincs érdemi célja, s úgy gondolják, hogy a legtöbb ilyen intézmény egyházi berkeken belül teljesedhet ki. Nyilvánvaló, hogy ez teljes tévút – mondta Domán Dániel, s ő is kihangsúlyozta, hogy nem egyházellenességről van szó. 

Kitért rá, felmerül a kérdés, hogy az iskola igazgatója tájékoztatta-e a szülőket, a tanárokat és a diákokat arról, hogy bármilyen kérdésben az önkormányzat megkerülhetetlen, s bármilyen döntés is születik, ahhoz önkormányzati, testületi döntés szükséges. S kérdéses, hogy a kuratórium tagjai milyen véleménnyel vannak a mostani folyamatokról. 

– Az egyházi átadási kísérlet szembemegy az alapítói szándékkal, s emiatt kell felhívni az iskolai vezetés figyelmét arra: az alapítvány köteles biztosítani, hogy az intézmény Eger iskolarendszerének szerves része legyen. S meg kell állapodni arról, hogy ennek milyen feltételei vannak – húzta alá. Kiemelte, a Neumann helyzete Eger ügye, s ezt az önkormányzatnak rendeznie kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában