Piszkés-tető is bemérte

2024.02.29. 19:37

Kiderült a rejtélyes hangrobbanásról, hol keletkezhetett

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is érzékelte Hevesben a rejtélyes hanghatást csütörtökön. Megírtak mindent, amit tudni lehet róla a műszerek alapján.

Heol.hu

2024. február 29-én, délután több lakossági bejelentés érkezett valamilyen hanghatásról Heves vármegyéből, melyről feltételezték, hogy forrása esetleg földrengés lehet – írta a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

„A kérdéses időpont (helyi idő szerint körülbelül 14 óra) környékén megvizsgálva a szeizmogramokat, a következőt tapasztaltuk: A mellékelt térképen pirossal jelölt állomások (Hortobágy, Kisújszállás, Besenyszög, Bernáthegy (Heves), Piszkés-tető) esetén tisztán felismerhető jelek vannak, melyek NEM földrengéstől erednek” – írták a csütörtök délutáni jelenségről melyet az egész vármegyében hallottak.

Hozzátették, a jelek beérkezési ideje és az állomások távolsága alapján a jelek terjedése nem a Földben, hanem a légkörben történt (a szeizmogramok láthatók a mellékelt képeken).

„Piszkés-tetőn nem csak szeizmológiai, hanem infrahang-állomás is működik, mely szintén detektálta a jelenséget. Az infrahang-jelek elemzése megmutatta ( mellékelt ábra), hogy a beérkező hullámok dél-keleti irányból érkeztek, ami egybevág a szeizmológiai állomásokon tapasztaltakkal. Az erős hanghatás tehát valahol az Alföld északi részén, Hortobágy környékén a légkörben keletkezhetett, a pontos forrást nem ismerjük” – osztották meg követőikkel.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában