Vízállás

2024.02.27. 15:08

Megkezdték a duzzasztást Kiskörénél

A Tisza már apad, így a kiskörei vízlépcsőnél már megkezdték a duzzasztást.

Molnár Helga

Megkezdték a duzzasztást

Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig/Facebook

A Tisza árhulláma hétfőn Szolnoknál 738 centiméterrel tetőzött. 737-738 centiméteren állt a vízállás 25 órán keresztül – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A vízállások kedd reggel 7 órakor Tiszafürednél 636 centiméter, apadó, Kisköre-alsónál 701 centiméter, apadó, Szolnoknál 734 centiméter, apadó,  Tiszaugnál pedig 561 centiméter, tetőző.

A Kötivizig hétfőn 18 órától I. fokúra csökkentette a készültséget Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között. Az igazgatóság továbbra is nappali figyelőszolgálatot lát el a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon. 

Azt is közölték, hogy a Tisza folyó apadó vízjárására tekintettel a Kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást február 26-án 16 órakor – a Kisköre-felső vízmércén mért 724 cm-es vízállásnál – megkezdték. A további időszakban a Tisza-tó vízszintjének beállítása a folyó vízjárása és az alvízi apadás mértékének figyelembe vételével történik. 
– Felhívjuk az érintettek figyelmét arra, hogy a Kisköre alatti folyószakaszon a várható apadás miatt a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségre (vízszintváltozás) fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg – tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában