Jó gyakorlatok

2024.02.29. 17:50

Nemzetközi konferenciát tartanak Egerben

Az Alpoktól a Kárpátokig – a közép-európai hegyvidéki területek fenntartható fejlődését szolgáló kormányzati modellek megerősítése projekt keretén belül két napos konferenciát szervezett a Kárpátok Alapítvány. A csütörtökön kezdődött nemzetközi konferencián a fiatalok közéleti aktivitása, társadalmi ügyekben tapasztalható aktivitása is téma.

Heol.hu

A rendezvény célja több országon átívelő civil együttműködési platform megerősítése

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei hírlap

Kárpátok Térségének Civil Platformja címmel kétnapos nemzetközi konferenciának ad otthont Eger a Kárpátok Alapítvány szervezésében. Az esemény párbeszédeket és előadásokat tartalmazó szakaszát Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete nyitotta meg csütörtökön, majd Köles Sándor kuratóriumi elnök foglalta össze a Kárpátok Térségének Civil Platformjának célkitűzéseit és eredményeit.

A konferencia keretében a térség vezető civil szervezetei, valamint hazai és nemzetközi szervezetek képviselői találkoznak, hogy a civil kezdeményezések társadalomformáló, illetve határokon átnyúló együttműködések ez irányú szerepéről tanácskozzanak. A rendezvény célja Magyarországon, Lengyelországon, Románián, Szlovákián és Ukrajnán átívelő civil együttműködési platform megerősítése. A konferencia során jó gyakorlatokat osztanak meg egymással a résztvevők az állampolgári aktivitás témájában, azon belül is a fiatalok társadalmi ügyekben való részvételéről, valamint a határon átívelő együttműködések civil társadalomformáló szerepéről a Közép- és Kelet-Európai régióban. A résztvevők beszélgetéseket hallhatnak az aktuális civil-társadalmi kihívásokról, fejlesztési lehetőségekről, egy panelbeszélgetés keretében pedig az Ukrajnában dúló háborúra adott civil válaszok, kezdeményezések mutatkoznak be.

A Kárpátok Alapítvány 2018-ban indította a Kárpátok Térségének Civil Platformja elnevezésű kezdeményezését, melynek célja egy határon átívelő civil együttműködési hálózat létrehozása, az esélyegyenlőségi célcsoportokkal foglalkozó vidéki civil szervezetek együttműködésének támogatása és hatékonyságuk növelése érdekében. További cél a civil szektor súlyának növelése, a szervezetek kapacitásainak bővítése egy hálózatosodást, tapasztalat- és tudás-, valamint jógyakorlatok cseréjét szolgáló együttműködési platform működtetése révén. A Civil Innovációs Díj ünnepélyes díjat is átadnak, illetve a platform öt országából a nyertes kezdeményezéseket is bemutatják.

A konferencia második napján a résztvevők a platform jövőjét és fenntarthatóságát vitatják meg az Alpoktól a Kárpátokig projekt közös stratégiai fejlesztésének keretében. Az eseményt pedig egy közös tervezés zárja, egy akcióterv készül a jelenlévők jövőbeli határon átívelő együttműködéseinek támogatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában