Emberség

2023.02.19. 08:14

Adományokkal segíti az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány az ukrajnai háborús menekülteket

Bata Boglárka igazgató szerint alapvető emberi kötelesség a nehéz helyzetbe került személyek támogatása.

Szabó István

Bata Boglárka (jobbról) Gyöngyösön ad át laptopot

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány a Kárpátok régióban élő emberek életminőségének javításáért, a társadalmi, etnikai, kulturális és természeti értékek megőrzéséért és fenntartható fejlődésének támogatásáért dolgozik, elsősorban a határ menti régiókban. Az alapítvány pályázati úton történő adományozással, hátrányos helyzetű vidéki térségek, közösségek támogatását előirányzó fejlesztési célú programok, projektek lebonyolításával, valamint ösztöndíjas támogatásokkal foglalkozik. Bata Boglárka ügyvezető igazgató arról beszélt portálunknak, hogy az Ukrajnában dúló háború Magyarországon teljesen új helyzetet teremtett. A harcok elől menekültek tömegei érkeznek már egy éve hazánkba.

– Az adományozást részükre azért tartjuk nagyon fontosnak, mert szörnyű az a helyzet, amellyel a menekülteknek szembesülni kell – részletezte Bata Boglárka. – Elvesztették az otthonukat, sok esetben haza sem tudnak már menni, mert feldúlták a házaikat. De aki haza szeretne is menni, egyáltalán nem látja, mikor lesz erre lehetősége. Nem tudnak dolgozni, normális életet élni, az ukrán szülők gyermekeinek nincs lehetőség az anyanyelvükön tanulni. Alapvető emberi kötelességünk, hogy az ilyen nehéz helyzetbe került embereknek segítséget nyújtsunk. Az alapítványunk gyorssegély alapjából támogatás igényelhető azon civil kezdeményezések finanszírozására, melyek a menekültválság északkelet-magyarországi térségben történő kezelésére irányulnak, s amelyek célja a menekültek jóllétének elősegítése, helyzetük könnyítése. 

Bata Boglárka elmondta, hogy éppen a napokban osztják ki  közöttük azt a 120 laptopot, melyeket a Hewlett Packard pályázatán nyertek. 

– Heves vármegyében négy helyszínen dolgozunk. Egerben két nagyobb menekültszállón, illetve Gyöngyösön, továbbá Füzesabony és Szihalom térségében. Elsősorban gyerekeknek adományozzuk a laptopokat. Sokat itt tartózkodva is az ukrajnai iskolájukban tanulnak online formában. Teszik ezt úgy, hogy akár két-három gyerekes családokban egy-egy telefon van erre. A laptopokra nagy szükség van ahhoz, hogy a gyerekek legalább az oktatás révén úgy érezhessék, hogy valamelyest normális életkörülmények között élnek. Ugyanakkor a felnőtteket a munkavégzésben támogatják ezek az eszközök, de Magyarország oktatási-, szociális-, államigazgatási intézményrendszerének jobb megismerését és az online ügyintézést is segítik – mondta Bata Boglárka.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy a menekülteket olyan civil szervezet tudja hatékonyan támogatni, amely önkéntesek kiterjedt hálózatával, szakértői gárdával, szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezik azzal kapcsolatban, hogyan kell a rászorulók társadalmi beilleszkedését segíteni.

– Jó példa erre a szihalmi Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület, amellyel tavaly nyár óta folytatunk intenzív közös munkát – foglalta össze Bata Boglárka. – Ennek köszönhetően a Heves vármegyei négy működési helyszínünkön a tíz-húsz szakember rendszeresen látogatja a menekülteket. Igyekeznek megoldást találni a problémáikra, legyenek azok az álláskereséssel, oktatással vagy szociális ügyekkel kapcsolatosak. A munka, úgy tűnik, eredményes, mert a kollégák, a szakemberek, az önkéntesek segítségével sokan munkát kaptak Magyarországon, a gyerekek beiratkoztak iskolába, óvodába. Folytatjuk a menekültek támogatását, hogy amíg haza nem tudnak térni, addig is normális, nyugodt körülmények között, biztonságban éljenek.



 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában