Madármegfigyelés

2024.02.04. 17:30

Sólymokat és gatyás ölyvöt is megfigyeltek a Sasszinkronon alatt a Bükkben

Az országban elsőként a Dél-Hevesi Tájegységben kezdték el a fokozottan a védett sasok és társaik felmérését a szakemberek, amely felmérés mára nemzetközi keretekig bővült, aktivitásra csábítva ezzel a Kárpát-medence ornitológusait.

Hornyák Réka

A 2024-es esztendőben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január 12. és 15. között rendezte meg az Országos Sasszinkront a nemzetipark-igazgatóságokkal, civil szervezetekkel és helyi önkéntesekkel együttműködve – adta hírül honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az MME Ifjúsági Tagozatát képviseli Juhász Benedek, aki a Dél-Hevesi Tájegységben szerzett élményeiről számolt be. Mint írja, szombaton reggel térképpel, távcsővel, spektívvel és fényképezőgéppel felszerelve indultak elsőként az egyik meglehetősen ritkás, téli arcát mutató akácfasorhoz, ahol egy egerészölyv gubbasztó példányára figyeltek fel. A hideg időnek, a mínusz fokoknak látszatra nem örült az ölyv, ellenben a megfigyelők annál inkább, mivel sárnak nyoma se volt. Az elmúlt időszakokban lehullott nagy mennyiségű csapadék olykor kisebb jégpályaként csillogott a gyepek és szántóföldek felszínén a tiszta, napfényes időben. 

A 2024-es Sasszinkron megfigyelés alatt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 212 parlagi sast, 95 réti sast, 5 szirti sast, 17 kerecsensólymot, 3 vándorsólymot, 65 kékes rétihéját, 1178 egerészölyvöt, 405 vörös vércsét, 4 túzokot, 72 gatyás ölyvöt, 32 karvalyt és 8 héját számoltak össze a szakemberek. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás bnpi.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában