Halászat

2024.02.03. 12:00

Befejeződött az ökológiai célú szelektív halászat a Tisza-tavon

Hét halász vett részt a halászaton a Tisza-tavon.

Molnár Helga

Véget ért a 2023-as ökológiai célú halászati szezon a Tisza-tavon, amiben ugyanaz a hét halász vett részt, akikkel évek óta jó partneri kapcsolatot ápolnak –írja a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A busa tekintetében megállapítható, hogy a társaság által szervezett Tisza-tavi szelekciós halászatban a második legeredményesebb év volt a tavalyi. A szerződéses halászok 19 ezer 645 kilogramm busát fogtak, aminél csak a 2022-es fogás volt jobb (26 ezer 740 kilogramm). A halászat a Tisza medrében és a tározótéren is folyt, kopoltyúhálóval és fenékvarsával egyaránt.

A törpeharcsa fogása más képet mutat. Tavaly mintegy 14 ezer kilogramm törpeharcsát fogtak a halászok, ami a szelekciós halászat 2015-ös kezdete óta eltelt időszakban a második leggyengébb évet jelenti. A legtöbb törpeharcsát 2018-ban fogták (84 ezer 500 kilogramm), azóta folyamatosan csökken a fogási eredmény. A halászok beszámolója szerint az egyedek átlagos súlya növekszik, ami arra enged következtetni, hogy a Tisza-tóban csökken a törpeharcsa-állomány mérete. A fogás mérséklődésének azonban nem csak az lehet az oka. Hatással van rá a vízjárás, a hőmérséklet és a piac felvevőképessége is.

Összességében az inváziós halfajok visszaszorítását célzó szelekciós halászat a Tisza-tavon működik és eredményes. Az idei halászati szerződéseket már megkötötték, és amint a körülmények megengedik, ismét kezdetét veszi a munka.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában