Szépségverseny

2024.03.28. 13:54

Tündérszépek: tuti tippekkel látja el a jelentkezőket az egri fotós

Mindenkiről lehet jó fotót készíteni – vallja Nagy Adrienn egri fotós. A közös munka előtt a modellnek is érdemes felkészülnie a fotózásra, s ami talán még ennél is fontosabb, az a bizalom és a lelkesedés. A Tündérszépek jelentkezőit a szakember tanácsokkal látta el.

Mellik Alexandra

Egri fotós ad tuti tippeket a Tündérszépek jelentkezőinek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A fotózás jó hangulata a modell és a szakember közös munkájának gyümölcse. A Tündérszépek Heves vármegyei jelentkezői profi kezekbe kerülnek majd a fotózások alatt, a siker kulcsához azonban elengedhetetlen a bizalom kialakítása. A fotózással kapcsolatban Nagy Adrienn egri fotóst kérdeztük, aki sok hasznos tanáccsal látta el a jelentkezőket. Nagy Adrienn nemrég végzett az egri egyetemen, s fiatalkora ellenére már tíz éve hódol szenvedélyének, a fotózásnak. A szakma 2019-ben, a középiskola utolsó évében, pályaválasztás előtt állva kezdte el érdekelni, de magával a fotózással már 13 éves kora óta foglalkozik. Kezdetben a portréfotózással ismerkedett, barátai Facebook-profilját frissítette, majd ezt követték a rendezvények. A középiskola alatt fogalmazódott meg benne, hogy ebből szeretne megélni és elkezdett érdeklődni az esküvőfotózás iránt, amivel már öt éve foglalkozik.

Az egri fotós másik nagy szerelme az utazás
Az egri fotós másik nagy szerelme az utazás. Minél több tapasztalatot szeretne gyűjteni
Forrás:  Beküldött fotó

– Mindent, amit meg lehetett örökíteni, lefotóztam – emlékezett vissza Adrienn. – Úgy éreztem, a társaságunkban különlegessé tett a fotózás, mivel a barátaimnak valami olyat tudtam adni, ami számukra új, különleges volt. Kezdetben a portré-fotóim nagy részét a szabadban készítettem, majd amikor otthon felszabadult egy szoba, átalakítottam amatőr stúdióvá. Rengeteg ötletet vettem az internetről, sok mindent kipróbáltam, továbbfejlesztettem. A próbálgatásokból születtek olyan képek is, amelyekre a mai napig büszkeséggel gondolok vissza. Ebből lettek egyébként díjnyertes fotóim is.

A Tündérszépek szépségversenyünk kapcsán Adriennt – aki egyébként 2020 óta az egyetem fotósa – arról kérdeztük, hogy mire kell odafigyelni a portréfotózás során.

– Én a fotózások előtt személyesen vagy telefonon keresztül szoktam beszélni az alanyokkal. Szeretem megismerni a személyiségüket, már egy 5-10 perces beszélgetés során is rá lehet jönni arra, hogy az adott nő vagy férfi mire vágyik, s ezáltal milyen irányba kell majd elindulnunk. Mindenkinek van elképzelése arról, hogy mit szeretne látni: vagányabb képet, bizniszportrét és még sorolhatnánk. Azt szoktam javasolni a modelleknek, hogy bőven hozzanak magukkal ruhákat, kiegészítőket. Abból, hogy elhozzák magukkal a számukra legkedvesebb dolgokat és látom, miként viszonyulnak hozzájuk, én is tudok táplálkozni. Ha valamit szívesebben mutogatnak tudom, hogy azt kell erőltetni, mert abban komfortosan fogják magukat érezni.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire nehezíti meg a fotós dolgát, ha a modell szégyenlős vagy zavarban van, Adrienn úgy nyilatkozott: a fotózások szinte 80 százaléka során az emberek azt mondják, hogy róluk nem lehet jó fotót készíteni, s biztos most sem fog sikerülni. Pedig ez nem így van!

Nagy Adrienn már tíz éve foglalkozik fotózással
Fotó: Huszár Márk / Forrás: Heves Megyei Hírlap

– Nálam az első 15 perc mindig a feloldódásról szól. Minden fotózásnak úgy állok neki, hogy tisztában vagyok azzal: az eleje nem a profi képekről fog szólni. Ilyenkor az a lényeg, hogy készüljön a modellekről legalább három olyan kép, amiket meglátva elhiszik: ők is szépek! Fontos, hogy megnyugodjanak és tudatosuljon bennük, profi fotós kezeiben vannak. 

Mindenkiről lehet jó képet készíteni! 

Vannak olyan bevált, sztenderd beállások, amelyek biztos, hogy megfelelőek lesznek. Amikor mutatok három, szerintem jól elkapott képet, általában megnyugodnak, mert látják, hogy ezek nem olyanok mint a telefonos képek. De ha még ekkor sem oldódnak fel, akkor tovább beszélgetek velük. Én ezt egy kis terápiának szoktam megélni, amit minden nőnek receptre kellene felírni, hiszen ezzel a nőiességet is erősíteni lehet. Ennek köszönhetően az első 10 percben már fel tudunk oldani mindenkit, de van, akinek ehhez több időre van szüksége. Igaz, félóra beszélgetés után sokkal jobban el tud húzódni egy fotózás, de én erre rá szoktam szánni az időt. Ezért általában hálásak az emberek, s nekem az a célom, hogy tőlem mindenki elégedetten távozzon. Úgyhogy én inkább a személyiségemmel és a beszélgetésemmel szeretem feloldani az embereket.

Az egri fotós szerint gyakorolni kell a pózolást

A bevált pózokkal kapcsolatban Adrienn azt szokta tanácsolni a modelleknek, hogy mentsenek le pár nekik tetsző divatfotót a telefonjukra. Ebből hamar kiderül, milyen fotók, pózok tetszenek nekik igazán.

Nevezz most, mielőtt betelnek a helyek a Tündérszépekre!

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Heves vármegye szépségei Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

– A kigyűjtött fotókon szereplő pózokat nyugodtan próbálják el otthon a tükör előtt annak érdekében, hogy lássák, a testalkatukhoz melyik a legelőnyösebb, s mivel tudják leginkább kihangsúlyozni a vonalaikat. Hajban és sminkben is lehet előre gondolkodni, mert ha ezeket összegyűjtik a szolgáltatócsapatnak, megkönnyítik mindenki dolgát. Ha a modellnek van elképzelése, akkor a szakemberek eleve nem a sztenderd dolgokkal fognak hozzáállni. Férfiaknál és nőknél is vannak olyan világítási technikák, beállítások, amelyekkel előnyösíteni lehet többek között az arcot, de én nagyon szeretem, ha vannak konkrét elképzelések. Úgy gondolom, a fotózás a modellé és attól lesz különleges, ha az az ő elképzelései szerint történik. Ezért azt ajánlom, hogy a modell is készüljön, ezt ne csak a szolgáltatótól várja el.

Adrienntől beszélgetésünk során megtudtuk, a fotózás mellett az utazás a másik nagy szerelme.

– A fotózást én autodidakta módon sajátítottam el, az egyetemen videózást tanultam, operatőrként végeztem. Úgy éreztem, hogy itt Magyarországon már volt szerencsém dolgozni minden olyan fotós mellett, akitől szerettem volna tanulni. S hogy összekössem a kellemeset a hasznossal, elkezdtem workshopokra járni. Amikor egy évet kint éltem Cambridge-ben egy indiai családnál rájöttem, hogy minden kultúrának más az elképzelése bizonyos dolgokról. Ezért tartottam fontosnak, hogy minél többet utazzak külföldre, s az ottaniaktól sajátíthassam el kultúrájuk látásmódját, előnyeit. A közeljövőben Spanyolországba fogok menni workshopra, de voltam már Gran Canarián és Izlandon is. Szeretnék minél több tapasztalatot gyűjteni, ez motiválja a külföldi fotós útjaimat – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában