Egyházi élet

2024.03.30. 12:50

Egri érsek: "Krisztus mindenkiért imádkozott a keresztfán"

Jézus nem vádolt senkit, amikor meghalt, hanem mindenkiért, a ma élőkért is imádkozott.

Tóth Balázs

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja. Az egri bazilikában tartott szertartás kezdetén csendes bevonulást követően a vértanúkra utaló piros miseruhába öltözve Ternyák Csaba érsek az asszisztenciával együtt az önátadás jelenként leborulva imádkozott, számolt be a főegyházmegye honlapja.

Ternyák Csaba, mise, érsek
Ternyák Csaba érsek
Forrás: eger.egyhazmegye.hu

A főpásztor prédikációjában Jézus keresztútjáról beszélt, ami a hívő emberek számára az üdvösség útját jelenti. Krisztus halálának felelősei között megemlítette az egész emberiséget, mert minden ember bűneiért fizette meg a váltságdíjat. Az előző generációk és mi is felelősek vagyunk tehát haláláért. Jézus azonban nem úgy halt meg, hogy bárkit is vádolt volna közülünk, sőt, éppen ellenkezőleg, imádkozott értünk, hangsúlyozta az érsek. Tekintsünk bizalommal a kereszten függő Jézus Krisztusra, mert benne van üdvösségünk, életünk és feltámadásunk, zárta szavait Ternyák Csaba.

Az egyetemes könyörgéseket követően a papnövendékek ünnepélyesen a miséző oltár elé vitték Krisztus keresztjét, amely előtt a főpásztor és a jelenlévő hívők kifejezték hódolatukat. A szertartás az áldozással és a szentsír előtti csendes imádkozással fejeződött be.

Nagyszombaton 20 órakor egri bazilikában húsvéti vigília, érseki szentmise lesz tűzszenteléssel és feltámadási körmenettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában