Árhullám

2024.03.06. 13:55

Vízvisszatartással készülnek az aszályra a Közép-Tiszán

Levonultak az árhullámok, s készülnek, ha már a csapadékmentesebbek lesznek a következő hónapok a Tisza mentén. Vízvisszatartással készülnek a vidéken.

Molnár Helga

Ha aszályos év lesz az idei, akkor is lesz miből öntözniük a Közép-Tisza mentén gazdálkodóknak. A vízügyi igazgatóság ugyanis „betárazta” az év elején levonuló árhullámok vizét, vízvisszatartással készülnek a szakemberek – tudósított róla a HírTv.

HMM_0005 Kisköre
Vízvisszatartással készülnek a Közép-Tisza vidékén, ha aszályos lenne az év
Vízvisszatartással készülnek a Közép-Tisza vidékén, ha aszályos lenne az év
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei hírlap

Mi is beszámoltunk róla, hogy ötven éve nem volt arra példa, hogy a téli vízszintet ne tudják beállítani, ezt a hat-hét árhullám levonulása okozta. Ilyen jelenségre nem volt példa a magyar hidrológia történetében. A vízügyi igazgatóság megnyitotta az árapasztó-tározókat és a csatornákat, így tárazva be a vizet.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a televíziónak elmondta, árvíz után sok víz maradt kinn a hullámtéren, s onnantól a természetet szolgálja vizes élőhelyként.

Fejes Lőrinc, kiskörei szakaszmérnök hozzátette, ezzel a vízvisszatartással lehetőséget adnak a gazdáknak arra, hogy a következő hónapokban ha csapadékmentes időszak jönne, ebből öntözhessenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában