Ünnep

2024.04.01. 15:18

Húsvéthétfő hagyományos locsolkodással telt Kálban + fotók, videó

A kisfiúk, a legények és a férfiak kútvízzel és kölnivel locsolták meg az utcabeli lányokat, asszonyokat. Szalmás Sándor szervező szerint fontos ismerni a gyerekeknek a húsvét hétfő hagyományait.

Szabó István

Vidám, hagyományos locsolkodással telt húsvét másnapja Kálban

Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Hagyományos népi locsolkodásra indult húsvét hétfő délelőttjén Kálban egy sereg gyermek, legény és férfi. A mintegy húszfős csapat Szalmás Sándor ötletgazda otthonában, a káli Nomád tanyán gyülekezett, majd az Árpád, a Turul, a Tábor és a Jókai utcákon végigvonulva kereste fel a lányokat, hajadonokat és az asszonyokat, nehogy elszáradjanak. Kútvízből, de kölniből is bőséggel jutott a hölgyekre, akik piros tojással, csokoládéval kínálták a kapu előtt a kisebbeket, jófajta pálinkával és ízletes harapnivalóval a felnőtteket. A locsolóversek minden képzeletet felülmúló változatossága nevettette meg a vidám társaságot minden porta előtt, bőven akadtak köztük huncut, sőt pajzán, de "boszorkáknak való" rigmusok is. A ragyogó, koranyári időben a házaik elé kiálló "leskelődők" sem hiányoztak, igazi közösségi eseménnyé varázsolva a locsolkodást. A remek hangulatot jól jellemezte, hogy az ünnepre a rokonaikhoz autón érkezőket is "táncba vitte" a férfisereg, a járművekben ülő hölgyek is kapnak a húsvéti köszöntésből.

Szalmás Sándor elmondta portálunknak, hogy azért hirdette meg idén is a szép hagyomány újraélését, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a húsvét hétfő tradicionális szokásaival.

– Az a célunk, hogy megmutassuk a gyerekeknek, ez az ünnep nem arról szól, hogy meglátogatják a rokonokat és pénzt kapnak érte, hanem arról, hogy a tisztelet jeléül meglocsolják a hölgyeket. Ennek az idősek is nagyon örültek idén is, kijöttek a kapukba, s boldogan fogadták a menetünket, amire népzenei kísérettel is igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy mindenki tudja, merre járunk – részletezte Szalmás Sándor.

A locsolkodók, miután megbizonyosodtak arról, hogy jövő húsvétig senki sem fog elszáradni, a Nomád tanyán elfogyasztották a Szalmás Sándor főzte remek gulyást. Mint újra bebizonyosodott, a lányok, asszonyok kínálta pogácsa, szendvics, sütemény elfogyasztása ellenére sem volt olyan "teli szekér", amelyikre ne fért volna még pár villával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában