A medve nem játék

2024.04.19. 07:47

Medvelábnyomot láttak Ostoroson! Vagy mégsem?

Túrázók az ostorosi tó melletti erdős részen látták a hatalmas állatra emlékeztető nyomokat. Portálunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőjéhez fordult a medvelábnyom kérdéssel.

Hornyák Réka

Olvasónktól kaptunk egy felvételt, miszerint medvelábnyomot láttak vasárnap délután az ostorosi tónál. Mint írták, a tó mellett sétáltak többen is a jó időben, mikor megláttak a sárban egy nagy állatnyomot, mely egy medvetalpra emlékeztette a kirándulókat. Az erről készült fotókat elküldték portálunknak, mi pedig szakértő véleményét kértük ki. 

Az Ostoroson fotózott medvelábnyomnak ítélt állatnyoma
Az Ostoroson fotózott medvelábnyomnak ítélt állatnyoma
Forrás:  Beküldött fotó

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi gerinces zoológiai szakreferense a képek áttanulmányozása után közölte portálunkkal, hogy a fotón látható nyom nem egy medve lábnyoma. 

Megoldódott a medvelábnyom rejtélye

Mint írja, a fotókon egy cipőnyomba lépett kutya lábnyomai láthatóak, ostorosi medveészlelésről nincs tudomásuk, a faluhoz most sem került közel medve. A barnamedve egyébként az emberi lakókörnyezetet alapvetően kerüli. Olykor azonban lakott területek közelében is megjelenhetnek, amit a következők okozhatnak: 

  • ahol a természetes „útvonalakat” az ember beépítette, például a folyóvölgyek;
  • az emberi hulladékkezelés hiányosságai miatt a terjengő szagok, „a táplálék ígérete” is vonzhatja őket;
  • az emberi felelőtlenség, például autós üldözés során a településre kergethetik az állatot. 

Ahol a medvét közvetett vagy közvetlen módon etetik, ott számítani lehet a faj megjelenésére, ilyenek a turistautak közelében, a medve számára hozzáférhető hulladéktárolók, de akár a vadászati szórók üzemeltetésének is hasonló hatása lehet.

Gombkötő Péter elmondta, hogy tapasztalataik szerint, a hazánkban jelenlévő medvék rendszeresen látogatják a szórókat, oda menetrendszerűen járnak. Ennek veszélyeire a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan felhívja a vadgazdálkodók figyelmét. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában