Az Anyaság védelme

2024.04.18. 11:25

Újra nyílik a Méhvirág Központ és Anyamenedék

A Méhvirág Központ és Anyamenedéket 2022. szeptemberében alapította két dúla, azaz asszonytársi segítő. Céljuk volt létrehozni egy helyet, ahol az intézményen kívüli szülésre készülő várandósok biztonságban, háborítatlan körülmények között hozhatják világra gyermeküket.

Hornyák Réka

A Méhvirág Központ és Anyamenedék sajtóközleményben adta hírül, hogy május 4-én avatják fel az új otthonukat. A megnyitóra egyebek között adományozással, önkéntes virágültetéssel és ingyenes előadásokkal is készülnek. A Méhvirág Központ elhatározása, miszerint új, tágasabb helyet keresnek az édesanyákat és családokat támogató rendezvényeikhez, valamint az intézményen kívüli szülésekhez, 2024-ben született meg. A központ sok felajánlást és segítséget kapott, így május negyediként már új otthonukat avathatják fel Egerben. 

Pretty,Woman,Holding,A,Newborn,Baby,In,Her,Arms
A Méhvirág Központ és Anyamenedék  az édesanyákat és családokat támogatja
A Méhvirág Központ és Anyamenedék  az édesanyákat és családokat támogatja (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Mint írják, Magyarországon, az intézményen kívüli szülés szakmai szabályait, feltételeit és kizáró okait kormányrendelet határozza meg. Kimondja, hogy otthonszülés csak olyan helyszínen valósulhat meg, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és az újszülött szükség esetén 20 percen belül háttérkórházba szállítható. Az országos szakemberhiány, a szülészetek részleges vagy végleges bezárása miatt azonban egyre szűkül azoknak a városoknak, falvaknak a köre, ahol a rendeletben meghatározott feltételek rendelkezésre állnak, és a családok biztonsággal élhetnek az otthonszülés lehetőségével. 

Napjainkban jóval több család szeretné ezt az utat választani, mint ahányat az egészségügyi szolgáltatók, a bábapraxisok el tudnak vállalni. A hazánkban működő négy bábapraxis székhelye többségében az ország középső és nyugati felében található, így az Északkelet-Magyarországon élő kismamák gyakran elesnek az intézményen kívüli szülés lehetőségétől, hacsak nem utaznak közelebb a bábájukhoz.

Ennek a problémának az áthidalására született a Méhvirág Központ és Anyamenedék, mely a fővárostól másfél órára, a legtöbb bábaszolgáltató számára elérhető távolságban van. Ide az északkeleti vármegyékben élő családoknak sem kell hosszú órákat utazniuk a szülés-születés helyszínére. A központ hétköznapokon számos várandóssághoz és női egészséghez köthető, pre- és perinatális témájú programnak ad otthont, vannak fizioterápiás kezelések, masszázsok, hangfürdő- és hangtál terápiák, szülésfelkészítés, meseterápia, különböző tréningek, beszélgetőkörök, kismamajóga és egyéni konzultációk is. 

Új helyen nyílik a Méhvirág Központ és Anyamenedék

A központ korábbi székhelye, egy második emeleti lakás volt, mely sokszor szűkösnek tűnt és probléma lépett fel a programok egyidjeű megrendezésénél. Ezért központ munkatársai olyan helyet kerestek, ahol egyidejűleg több szülés, illetve vajúdás és a programok is elférnek egymás mellett, anélkül, hogy zavarná egyik a másikat. Emellett szempont volt, hogy az új otthon babakocsival is könnyen megközelíthető, központi helyen legyen. A feladat nem volt egyszerű, különösen, hogy a Méhvirág önkéntesei mind kisgyermekes édesanyák, így egy-egy ingatlan megtekintésére valóságos gyermeksereggel érkeztek. Végül Egerben, a Csiky Sándor utca 11.a szám alatt találták meg a második otthonukat. 

Az ünnepi megnyitó számos neves ünneppel is egybeesik, mint az Anyák napja, a Nemzetközi Bábanap és az egri Születés Hete Fesztivál kezdete. Mindhárom ünnep nagyon fontos alkalom a Méhvirág életében, így külön-külön programokkal készülnek rájuk. Május 3-án, délelőtt tíz órakor a Nemzetközi Bábanap és az Édesanyák tiszteletére pozitív megerősítéséket tartalmazó képeket adományoznak a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti és Gyermekágyas osztályának. A Modern Goddess Várandósság és Szülés, valamint Gyermekágy és Anyaság kártyacsomagok megerősítő képei Magyarország 18 szülészetén már jelen vannak. A Méhvirág Központ jóvoltából az egri kórház 14 képpel gazdagodik majd, melyeknek társai az új központ falaira is kikerülnek, ezzel is erősítve a jó kapcsolatot a két intézmény között. 

Május 4-én, délelőtt fél tíztől ünnepélyes szalagátvágással veszi kezdetét a Méhvirág Központ és Anyamenedék megnyitója. A résztvevőknek lehetősége lesz szétnézni az intézmény falai között, megtekinteni a vajúdó szobát, közösségi teret, valamint a kis- és nagycsoportos foglalkozások helyszíneit. Tíz órától Anyaság vs karrier címmel Kardos-Szabó Zsófia pszichológus és Csűrösné Kriston Adrienn HR szakember, anyakör facilitátor várja az édesanyákat. Az interaktív előadás olyan témákat jár majd körbe, mint hogy létezik-e karrier és anyaság egymás mellett, kell-e választani a kettő között, hogyan lehet összeegyeztetni őket, és hogy hogyan tud táplálkozni, épülni egyik a másikból. 

A délelőttöt önkéntes virágültetési akció zárja, ahol az anyák és a gyermekeik együtt ültethetik el a „méhünk virágát”, a gyermeket és az anyaságot szimbolizáló növényeket a Csiky Sándor utca köztéri virágládákba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában