TeSzedd!

2024.04.21. 18:53

A TeSzedd! akció váltja hétfőn a Tavaszi nagytakarítást

Az emberi felelőtlenség okán a tavasz mára a szemétszedő akciók időszakává is vált. A TeSzedd! akció az előttünk álló héten hívja a környezetükért tenni akaró önkénteseket.

Szabó István

A tavasz, a természet újjáéledésének évszaka már évek óta környezetünk megtisztításának időszakává is vált. A szükség kényszerítő ereje is hozta ezt: évről évre egyre elkeserítőbb látvány fogadja ugyanis az erdőt-mezőt járó embert, de a közutakon közlekedve is lépten-nyomon árokpartra szórt szemétkupacok, bokrok tövébe, erdők mélyére halmozott hulladékhegyek láthatók. A környezetünk létfontosságú tisztaságára fittyet hányó nemtörődöm, súlyosan felelőtlen egyének nyoma falvakban, városokban üdítős flakon, energiaitalos doboz, csokipapír, üres cigarettásdoboz, csikk és ezernyi más formában irritálja a jóérzésű embert.

Elgondolkodtató látványt nyújt egy-egy TeSzedd! akció végeredménye
Elgondolkodtató látványt nyújt egy-egy TeSzedd! akció végeredménye
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Április 22., a Föld napja két országos szemétszedő kampány találkozásának dátuma is. A Tavaszi nagytakarítás, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarország által meghirdetett Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció rendre március 21-én, az Erdők nemzetközi napján indul, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart. A szervezők célja volt idén is egyrészt, a különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig, az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet megismertetni minél több emberrel. A kampány a szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet minden évben. A legfontosabb üzenete az, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

A gyöngyösi Kékes Turista Egyesület már 22 éve szervezi A tiszta Mátráért elnevezésű túráit. Idén április 6-án a Kékestető-Mátraháza-Sástó-Mátrafüred által határolt terület turistaútjait tisztították mag a szeméttől a résztvevőkkel. 

– A természettől az ember életerőt kap, megifjul, mint nyári záportól a szikkadó rét. De elmarad a csoda, ha szemetet, emberi pusztítást találsz az erdőben, lelked rétje még inkább kifakul. Mit tehetsz ilyenkor? Egyesületünk a Mátra turistaútjainak karbantartását vállalta el, hogy legyen hová mennünk, ha arra vágyunk. 2002 őszétől szedjük a szemetet a Mátrában a turistautak mentén. Tavasszal és ősszel, s ha kell, akkor nyáron is. Folyamatos a feladat – a szemét újratermelődik. S mi is folyamatosan tesszük a dolgunkat, mert jó érzés, hogy van itt dolgunk, sőt képesek vagyunk azt el is végezni. Sok-sok nap szemétszedés, ami tőlünk telik, s csaknem ugyanennyit végeznek el a vendégeink, a felhívásunkra érkező ismerős és ismeretlen természetbarátok. Az önkormányzatok – elsősorban a gyöngyösi, de a mátraszentimrei, és a Heves Vármegyei Önkormányzat is – eddig még mindig hozzáadták a maguk részét: kifizették a költségeinket, elszállították az összeszedett hulladékot – tájékoztatott a Kékes Turista Egyesület.

A mátrafüredi Harkály Ház, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) ökoturisztikai látogatóközpontja április 20-án szervezett szakvezetéses túrát Magyarország legmagasabban fekvő tanösvényén, a Kékes tanösvényen. A BNPI ebben az évben is több eseménnyel csatlakozott a Tavaszi nagytakarítás akcióhoz. A Kékes tanösvényen szombaton túrázók is önkéntesként segédkeztek abban, hogy a tanösvénnyel való ismerkedés mellett megtisztítsák annak környékét a szeméttől.

Április 22-től 28-ig tart a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A TeSzedd! hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben 12. alkalommal kerül megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV ). Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket. A szemétszedéshez szükséges eszközöket – zsákot és védőkesztyűt – az NHKV biztosítja.

A TeSzedd! akció során Heves vármegye megannyi települése szervez szemétgyűjtési napot az előttünk álló héten. Többek között gyűjtés indul április 23-án Visontán, ahol délelőtt 10 órára várják az önkénteseket az iskola udvarára. Szintén április 23-án, reggel 8 óra 30 perckor indul az akció Vécsen, a polgármesteri hivatalnál, a település és környéke megtisztítására. A szervezők védőitalt és rágcsálnivalót is biztosítanak minden résztvevő számára. Április 24-én a káli önkormányzat várja az önkénteseket reggel 8 órára a Fő út felső 2. szám alatti közösségi házhoz. A szemétszedést követően az önkormányzat ebéddel várja a résztvevőket. 

Az atkáriak április 27-én, reggel 8 óra 30 perckor találkoznak a Hevesi téren, majd onnan indulnak a település külterületén lévő szemét összeszedésére az önkormányzat szervezésében. Április 27-én szerveznek gyűjtést Vámosgyörkön is. A községben két gyülekezőpont is lesz reggel 8-kor: a helyiek által falunak nevezett településrészen a közösségi háznál, az újtelepen pedig a Reál kisbolt előtt. 

Képaláírás: Elgondolkodtató látványt nyújt egy-egy önkéntes erdőtakarítás végeredménye Forrás: Czímer Tamás



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában