Múlt

2024.05.29. 09:31

Elhagyatott laktanya őrzi titkait az erdőben Verpelétnél + videó

Megannyi érdekesség látott napvilágot a verpeléti laktanya mindennapjairól a siroki fiatalnak köszönhetően.

Heol.hu

A laktanyában a harckocsiezred T-55-ös típusú harckocsikat használt, és sokáig - a kivonás után - T-34-es harckocsit is üzemeltek kiképzésre. A laktanyában 3 zászlóalj volt, ezek 22 harckocsival rendelkeztek, majd dandárrá való minősítés után már 100 fölötti volt a harckocsi szám, egyéb járművek ebben a számban nem volt benne, a magyar gyártmányú felderítő úszó gépkocsik (FUG), majd a szintén magyar gyártmányú páncélozott szállító harcjárműveket (PSZH) szintén lehetett találni a laktanyában. Az ezredhez tartozott 4 Shilka, önjáró légvédelmi gépágyú - kezdi a verpeléti laktanya ismertetőjét a siroki Lendér Norbert, aki múlt évben hátborzongató túrán vett részt Párizs alatt

Mint írja a Verpeléti helyőrség felszámolásával 1990-ben Egerbe diszlokált, és egybeolvadt a Dobó István Harckocsi dandárral. Az új alakulat neve 35. Dobó István Harckocsi Dandár lett. Egy évvel később a dandárt 1991 szeptemberében Kalocsára helyzeték át.

Kiemelte, a városban a korábbi MN 2965 ezrednek a felállítása nyomán tiszti lakások és kiszolgáló létesítmények, például Helyőrségi Klub létesült, amely a település civil polgárai számára is – engedély birtokában – nyitva állt. Ahogy feljebb olvasható volt, az alakulat sokáig a nagyközségben maradt, még ha hadrendi száma és állománya ki is cserélődött. A verpeléti laktanya harckocsizó kiképző központ is volt a kezdetekben. Az ország összes megyéjéből ide hozták a fiatalokat, majd innen a kiképzés után kerültek, Nagykanizsára vagy Nagyatádra. A 60-as évek végére ez a kiképzés megszűnt. 

A 100-as lőtéren pisztollyal és nagy ritkán AMD gépkarabéllyal lőttek. A lőtér felépítésének köszönhetően a lövés után a lövedék nem tudta elhagyni a lőteret, ezért rendkívül biztonságos volt. A mai napig egyedinek számít az országban. Volt terv - gondolat - hogy a TEK vagy a rendőrség vegye birtokába - zárta az ismertetőt Facebook oldalán Norbert, aki fotókat is csatolt a poszthoz.

Továbbá egy 7 részes videót is közzé tett a TikTokon. Íme az első:

@l.norbertoexplore A laktanyában a harckocsiezred T-55-ös típusú harckocsikat használt, és sokáig - a kivonás után - T-34-es harckocsit is üzemeltek kiképzésre. A laktanyában 3 zászlóalj volt, ezek 22 db harckocsival rendelkeztek, majd dandárrá való minősítés után már 100 db fölötti volt a harckocsi szám, egyéb járművek ebben a számban nem volt benne, a magyar gyártmányú felderítő úszó gépkocsik (FUG), majd a szintén magyar gyártmányú páncélozott szállító harcjárműveket (PSZH) szintén lehetett találni a laktanyában. Az ezredhez tartozott 4 db Shilka, önjáró légvédelmi gépágyú. #adventure #explore #foryoupage #foryou #urbexworld #urbex #military #laktanya #katona #honvédség ♬ Powerful songs like action movie music - Tansa

Legutóbb egyébként a hatóságok az időjárási katasztrófa utáni mentést gyakorolták itt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában