Vihar után

2023.09.23. 15:25

Mintha valódi katasztrófa sújtotta volna, úgy néz ki most a verpeléti laktanya + fotók

Időjárási katasztrófa utáni mentést gyakorolták. A helyszín ideális volt a Mátra Mentőcsoport és a vármegyei önkéntes mentőszervezetek újraminősítő törzsvezetési- és terepgyakorlatára – amelyet az egykori verpeléti honvédségi laktanya területén tartottak meg a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében –, melyre igen kalandos körülmények között, quados felvezetéssel jutottunk el szombaton délelőtt.

Sike Sándor

A gyakorlat szerint emberek rekedtek a vihar által károsodott épületekben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az eseményről portálunk azt a tájékoztatást kapta az igazgatóság hivatalának vezetőjétől, Hevesi Katalin tű. alezredestől, hogy a vármegyében megalakított Mátra mentőcsoport valamint négy járási – az egri Dobó, a füzesabonyi Rima-Laskó, a bélapátfalvai Bélkő és pétervásárai Tarna – mentőcsoport újraminősítéséhez rendszerbeállító gyakorlat ez. A nemzeti minősítő törzsvezetési és terepgyakorlaton a mentőcsoportok kiemelten városi kutató-mentő tevékenység, valamint árvízvédelmi feladatok megoldásából szereznek minősítést.

A hivatalvezető még a minősítést megelőzően azt is közölte, hogy a feltételezett helyzet szerint a területet rendkívüli, viharos időjárás sújtotta, több épület megsérült, emberek rekedtek a károsodott épületekben. A mentőcsoportok feladata lesz az eltűnt emberek felkutatása és mentése, kereső kutyák segítségével valamint szükség szerint alpintechnikai eszközök és felszerelések használatával.

Gyakorolták az összehangolt munkát
Gyakorolták az összehangolt munkát 
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ennél a pontnál nyer értelmet a bevezető mondat a kalandos megérkezésről. Esőben, töredezett betonutakon, romos egykori harckocsitárolók mellett vitt az utunk a quadot Suzukival követve. A mostoha körülmények visszaköszöntek Farkas Sándor, Verpelét polgármestere köszöntőjében is. Szavai szerint örül annak, hogy jó helyszínt választottak, katasztrófa sújtott helyszín valamennyire ez a laktanya, sajnos ez az állapota, viszont egy ilyen gyakorlat megtartására, amire most használják, maximálisan megfelelő.

– Nagyon fontosnak gondolom az önök munkáját. Azt kívánjuk persze, hogy soha ne találkozzunk önökkel élesben, mert ha találkoznunk kell, akkor bizony ott már baj van. Bajba kerültünk, vagy azért szóltunk, mert valaki bajba került. Kívánom, hogy a mai napon a gyakorlatuk legyen eredményes, szerezzenek plusz tapasztalatokat és tudást, hogy a jövőben még nagyobb elszántsággal és tudással tudják védeni a lakosokat, az embereket, mindazokat akik önökre rászorulnak – fejezte ki jókívánságait a városvezető.

Ignácz Balázs, Heves Vármegyei Kormányhivatal főispánja az eseményt hivatalosan megnyitó beszédében egyebek között utalt arra, hogy kettős minőségében is jelen van: mint főispán, illetve a területi védelmi bizottság elnökeként. Az időközben megeredő esőre utalva pedig azt mondta, hogy az időjárás kitűnő alkalom arra, hogy be tudjuk bizonyítani: minden körülmények között a gyakorlatot végre lehet hajtani, s így van ez a való életben is, hiszen nem tudjuk azt befolyásolni.

– Az elmúlt időszakban sajnos sok olyan helyzet és körülmény állt elő, amikor szükség volt az önök munkájára. Be is bizonyosodott, hogy a kapcsolat a területi védelmi bizottsággal, helyi védelmi bizottságokkal, katasztrófavédelemmel és mentőcsoportokkal kitűnő. Szükség van az összehangolt munkára, arra, hogy ilyen gyakorlatok keretein belül le lehessen azt modellezni, felkészülve így a rendkívüli eseményekre – fogalmazott a főispán.

Utalt arra is, hogy ennek a gyakorlatnak elméletileg öt évente kell megtörténnie, de a Covid és a háborús helyzet némi csúszást okoztak. Ugyanakkor biztos benne, hogy nagyon hasznos és kellő felkészültséget nyújt.

Koós Zoltán tű. alezredest a megmérettetés szakmai tartalmáról kérdeztük. A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgárvédelmi főfelügyelője elmondta: Szakmailag ez a megmérettetés több rétegű, különböző speciális tudásokban mutatják be az önkéntesek, hogy milyen képességeik vannak. Ezek közé tartozik a városi kutatás és mentés, az alpintechnikai mentés, a kutyás keresés, valamint a vizek kártétele elleni védekezés. A minősítők feladata eldönteni, hogy a bemutatott speciális feladatokat szakszerűen végezték-e el, vagy sem a mentőcsoportok.

Így állt össze a "zsűri"
A minősítő gyakorlatra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség külön minősítőket küldött, akiket Koós Zoltán tű. alezredes,  polgárvédelmi főfelügyelő mutatott be. A minősítő bizottság elnöke Juhász László, tű. alezredes. a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgárvédelmi főfelügyelője. Dzsupin Gyula Tü. alezredes a Borsod vármegyei polgárvédelmi főfelügyelője mellett helyet kapott a bizottságban két önkéntes: Lukács Péter, a Hortobágy mentőcsoport vezetője, valamint Fegyverneki Máté, alpintechnikai szakértő, a Hunor tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában