Misebor

2024.05.23. 11:25

Kihirdették, melyek az Egri Érsek Borai 2024-ben

Kiderült, melyek idén azok a borok, melyek viselhetik az egri érsek bora címkét. Az Egri Érsek Misebora 2024 tokaji lett.

Szabadi Martina Laura

Ficzek László és Pulay Polett a Thummerer pincészet borásza

Forrás: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

– Immár 10 esztendeje, hogy megválasztjuk az Egri Érsek Borait, melyek idén az Egri Érsek Bora 2024 címkét birtokolhatják – mondta sajtótájékoztatón csütörtökön Ficzek László atya, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója. 

Vak kóstolón döntöttek a bírák
Vak kóstolón döntöttek a bírák 
Forrás: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap 

– Dr. Gál Lajos professzor, borász segítségével az Egri Főegyházmegye területén található hegyközségek mindig elküldik kiválasztott boraikat, melyek közül az egri érsek által összehívott 10-11 tagú grémium kiválasztja a legjobbakat. Ennek a hagyománya mára magától értetődő. Dr. Gál Lajos vezetésével vakon kóstoltak a bírák, s nem egyszerű feladat csendben végig kóstolni, az igazán remek nedűket – fogalmazott. Elmondta, az egri borvidékről a fehér, a vörös és a bikavér alkot külön kategóriákat, a bükki borvidéken fehér száraz, a mátraiból fehér és rosé, Tokajból pedig száraz és édes kategóriában mérkőznek a borok.

– Megtiszteltetés számukra, hogy örömmel vesznek részt a borászok ebben a folyamatban és az oklevelek átvételében. Az érseki látogatóközpontban is megvásárolhatják majd a nyertes borokat. Tavaly volt olyan, ami el is fogyott, nem tudtak már többet adni azoknak akik keresték – emelte ki az atya.

Dr. Gál Lajos megköszönte dr. Ternyák Csaba érseknek, hogy ezelőtt 11 évvel megfogadta a tanácsát, s nem csak egy bort választanak ki.

–  Az érsekség területén van Magyarország dombvidéki szőlőtermesztésének csaknem 40 százaléka. Manapság a borfogyasztás csökkenéséről beszélnek. A fogyasztók szinte csak a tokajit és az egrit ismerik és keresik, pedig a Mátra vidéke is jelentős és itt van a bükki borvidék is. A kiválasztásakor egy dolog számított: a bor. Előre kérjük, hogy jelöljék meg az eladási árat, ezt persze sem az első, sem a végső zsűri nem ismeri. Nem számít az sem, hogy korábbi nyertest választanak ismét, tényleg csak a bor minősége a döntő – hangsúlyozta.

Elsőként a bükki száraz fehér kategóriában Virág Tamás 2023-as szürkebarátját díjazták, majd a mátrai fehéret: ez a Szőke Mátyás és Zoltán pincészetének Mátrai Pinot Gris 2023, tavaly ugyanezen bor előző évjárata lett a kategória a nyertese. A mátrai rosé kategóriában szintén ennek a pincészetnek a Kékfrankos Rosé Mátra 2023 bor nyerte el az érsek bora címet.

Tokaji száraz fehér borok közül a Patrícius Borház Zrt. Patrícius Tokaj Furmint Selection 2022 nyerte el a címet. Az egri borvidék fehérborai közül a Soltész Birtok Egri Chardonnay 2021 nyert idén is, a vörös és a bikavér kategóriákban sokadszor is Thummerer bor nyert: az Egri Cabernet franc Superior 2018 és az Egri Bikavér Superior 2017.

– Az érsek misebora az a nedű lett, melyre a zsűri és az érsek is első helyezést mondott: az édes tokaji a Péter Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 bora – ismertette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában