Elismerés

2024.05.30. 14:09

Kiváló tanulókat, művészeket díjaztak Egerben + fotók

Számos Heves vármegyei diák nyújtott idén kiemelkedő teljesítményt a tanulmányi, szakmai, művészeti versenyeken. Országos helyezetteket és vármegyei elsőket díjaztak.

Tóth Balázs

Díjkiosztót tartott a megyeházán az Egri Pedagógiai Oktatási Központ (EPOK), amelyen a tanulmányi, művészeti és sport versenyek legjobbjainak teljesítményét ismerték el.

Kiváló tanulókat, művészeket díjaztak Egerben
Kiváló tanulókat, művészeket díjaztak Egerben
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében méltatta a tudományt, Magyarország Nobel-díjasait, bizakodását fejezte ki, hogy az itt lévő tehetségek közül is többen belépnek majd a szellemi világba. Köszöntötte a pedagógusokat, akikre a jövőt bízták, akik átadják az ismereteket, értékeket a gyerekeknek. A legszebb hivatás az övék, az emberek nevelése. A tanulók a szülőktől, tanároktól stabil alapot kapnak, a feltétel nélküli szeretet átsegíti őket a nehézségeken. Rajtuk múlik, hogyan aknázzák ki tehetségüket. Shakespeare-t és Edisont idézve hívta föl a figyelmet a test és szellem művelésére, a munkára, ami a tehetség kibontakoztatásához szükséges. 

Elmondta, a diákok szép ajándékot adtak tanáraiknak az eredményeikkel, a siker öröm, a tudás, szorgalom, lelkesedés révén pedig tanár és tanítványt egymást inspirálja, hiszen van közös céljuk. Mint mondta, a kapott alapokra építhetnek a diákok, akár az egyetem és a tudomány felé, akár a gyakorlat felé mozdulnak. Méltatta a tudományt, a művészeteket és a tehetséggondozó munkát is. Kiemelte, a tanévben a Heves vármegyei diákok 15 országos első helyezést szereztek, megyei versenyt pedig 23 tanuló nyert, szakmájában és a művészetekben pedig 41-en teljesítettek olyan kiválóan, hogy külön is elismerjék őket és felkészítőiket.

Mészáros Anna, az EPOK vezetője arról ejtett néhány szót, hogy tíz éve kapták meg a feladatot, hogy a régióban válasszák ki a legkiválóbb pedagógusokat és alakítsák ki a szaktanácsadói rendszert. A három megyében háromszáz pedagógust készítettek föl a feladatra, Heves vármegyében 85-en kezdték meg a munkát. Lekötelezett, megújulásra képes pedagógusok segítik a tehetséggondozást, adják át tudásukat, attitűdjüket a többieknek.

Az eseményen köszöntötték a nyugdíjba vonuló szaktanácsadókat: 

  • Csontosné Mészáros Katalint (Dobó István Gimnázium), 
  • dr. Hanisné Petró Valériát (Dobó István Gimnázium), 
  • Kékesi Lászlót (Kemény Ferenc Sportiskola), 
  • Polonkai Zoltán Józsefné (Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola) ,
  • és Sandrik Anikót (Kemény Ferenc Sportiskola).

Őket követően a legeredményesebb tanulókat díjazták, akik a művészet, a tudomány, a szakma legjobbjai és a megyei versenyek győztesei lettek.

Vármegyei elismerést kaptak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, akik például első helyezéseket értek el a Pécsen rendezett a VIII. Országos Modern-kortárstánc Tanulmányi Versenyen. 

– Ez kicsit más volt, mint a többi, hiszen a saját koreográfiáink mellé kötelező gyakorlatok is voltak, amelyeket annyiszor kellett előadnunk, ahány tánccal indultunk. Megugrottuk jól az akadályt. Én 12 éve táncolok és ezzel szeretnék foglalkozni, idén felvételizek a Táncművészeti Egyetemre, egy táncostársammal együtt. Az első forduló nehezebb volt, balett, modern és saját táncot is kellett bemutatni, a második alkalommal csak modern táncot kellett előadnunk - mondta Varga Noémi.

A Neumann János Gimnázium diákja, Csuhai Hunor a digitális kultúra OKTV-n végzett harmadik helyen a 11-12. évfolyamosok között. Elmondta, új tantárgyról van szó, nem volt könnyű alkalmazkodni új követelményrendszerhez, de hasonlított a korábbi informatika tantárgyhoz, s a tanároknak köszönhetően sikerült felkészülnie.

Régóta foglalkozom az informatikával, ilyen irányban szeretnék tanulni és dolgozni, a szabadidőmben is foglalkozom vele. Szeretek programozni. A versenyen az érettségihez hasonlítanak a feladattípusok, ott is alkalmazást, irodai programok kezelését, adatbázis kezelést várnak el tőlünk. Most az OKTV-n az alkalmazásra helyeztem a hangsúlyt, a programozás külön kategória volt 

– mesélte Csuhai Hunor.

Molnár László Péter, a Heves Vármegyei SZC Damjanich János Technikum burkolója az SZKTV-n első helyezést ért el. Felidézte, az írásbeli vizsga miatt jelentkezett a versenyre, az jól sikerült, utána a helyzet hozta a többit és a döntőt is sikerült megnyernie. A Szakma Sztár Fesztiválon egy épített zuhanyzót kellett elkészíteniük, szépen lehetett kivitelezni, de több idő kellett volna rá. Szakmát szeretett volna minél előbb, ezért sokat tanult.

A kőműves képzés nem indult akkor, amikor jelentkeztem az iskolába, így a burkolót választottam, Szeretném azonban azt is megtanulni, így második szakmára jelentkezem

 – mondta Molnár László Péter, aki most dolgozni fog. Ajánlja az iskolát másoknak is, mint mondta, segítőkészek a tanárok és békés, jó hangulatú az intézmény, jól tanulhat, aki akar.

Göböly Bendegúz, a Bornemissza Gergely Technikum diákja a Young Car Mechanic nemzeti döntőjén és most a litvániai nemzetközi fináléra készül. Elárulta, érdekli a szakma, a tanárok választották ki az indulókat, és három fordulón keresztül versenyeztek. Korszerű elméleti és gyakorlati feladataik voltak, autóvillamossági feladat, autódiagnosztika, részegységek szerelése is szerepelt a megoldandó dolgok között. Most nagyon keményen készülnek, külön nyelvi felkészítése nincs, egyénileg készül az angol nyelvű versenyzésre. Édesapja autószerelő, és őt is elkezdték érdekelni a szerelési, hibajavítási feladatok. Most dolgozni fog, de szeretne részt venni szakmai továbbképzéseken, akár mestervizsgát is tenni. Mint mondta, a gépjármű mechatronikai szakma szükséges ahhoz, hogy belelássanak a hibrid és elektromos autókba.

A legeredményesebb tehetséggondozó pedagógusoknak járó emlékplaketteket Gulyik judit (EKKE Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum) és Zsákai István (HVSZC Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) kapták meg.

Az iskolák is átvették a legjobbaknak járó vándorserleget

  • legkiemelkedőbb versenyeredményeket elérő gimnázium: Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium,
  • legkiemelkedőbb versenyeredményeket elérő városi általános iskola: Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola,
  • legkiemelkedőbb versenyeredményeket elérő vidéki általános iskola: Viszneki Általános Iskola,
  • legeredményesebb gimnáziumi és technikumi képzést folytató középfokú intézmény: Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium,
  • legeredményesebb művészetoktatási intézmény: EKKE Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában