Kivitelezés

2024.05.19. 19:00

Különleges aszfalttal újul meg az Eger-Szilvásvárad út

Közel 22 kilométeren kap új aszfaltburkolatot az Eger-Szilvásvárad közötti út egy szakasza.

Heol.hu

A szeptember 4-e és 8-a között tervezett szilvásváradi Négyesfogathajtó Világbajnoksághoz kapcsolódóan megújul az Eger és Szilvásvárad közötti útvonal – közölte korábban portálunkkal a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatásnak köszönhetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lebonyolításában megújul a 25-ös főút, illetve a Szarvaskő-Vadna összekötő út összesen csaknem 22 kilométeres szakasza. Most a kivitelező számolt be arról, hogyan halad majd a munka.

A munkálatok május 2-án kezdődtek az aszfaltburkolat profilmarásával és az űrszelvényben lévő lombkoronák nyesésével, illetve a terelő út kátyúzásával. A profilmarást követően a szakaszos pályaszerkezet-cserék után a szakemberek több, mint 4 kilométeren megerősítik a burkolatot aszfalt kiegyenlítő réteg beépítéssel, majd a teljes szakaszon elkészítik az aszfalt kopóréteget. A 25-ös főút érintett szakaszán a 87. számú vasútvonal három helyszínen külön szintben keresztezi a főutat. A vasút a főút felett felüljárón lesz átvezetve ott, ahol jelenleg nem biztosított a közúti űrszelvény előírt magassága. Ezeken a helyeken az út pályaszintjének süllyesztésével biztosítjuk a szükséges űrszelvény magasságát, valamint megújulnak a híd felmenő szerkezetei – részletezte a kivitelezés egyes munkafolyamatait Pintér Gábor, a HE-DO főépítésvezetője.

Felújítják a szakasz buszmegállóinak aszfaltját és az összes híd kopórétegét is. Előreláthatólag idén ősszel fejezi be a munkálatokat a kivitelező HE-DO. A vasúti hidak környezetében a pályaszint-süllyesztéses szakaszokon új folyóka építés és a szivárgó rendszer kiépítése az alvállalkozó KM Építő Kft. közreműködésével valósul meg. A híradás szerint a projekt érdekessége, hogy a beépítendő aszfalt szintetikus szálkeverékkel megerősített aszfalt-keverék. Ennek a technológiának a lényege az, hogy az aszfalthoz nagy szakítószilárdságú szintetikus szálakat kevernek. Ez javítja az aszfalt tulajdonságait, csökkenti a nyomvályúsodást és a repedések kialakulását. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában