Hasítunk

2024.05.14. 11:25

Még Pest vármegyét is megelőzte Heves vármegye átlagjövedelme tavaly

A KSH adatai szerint az átlagjövedelem és a turizmus területén is jól teljesít vármegyénk. Az ipar viszonylag erős, de nem kiemelkedően. Több szempontból viszont rontottunk az előző évhez képest.

Szabadi Martina Laura

Magyarországon 2023-ban kevesebb újszülött jött a világra, mint az előző évben, a halálozások száma ugyanakkor nagyobb mértékben csökkent, ennek következtében a természetes fogyás mérséklődött, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: ksh.hu

„A gazdaságilag inaktívak közül többen megjelentek a munkaerőpiacon, 26 ezer fővel többen dolgoztak, mint 2022 IV. negyedévében. A munkanélküliek száma 30 ezerrel nőtt. 2023-ban a nettó átlagkereset 14,2 százalékkal emelkedett, a leginkább Győr-Moson-Sopron vármegyében (18,7 százalékkal), a legkevésbé a fővárosban (12,9 százalékkal), valamint Nógrád, Tolna és Zala vármegyében (13,2–13,4 százalék közötti mértékben).
Országosan 7,2 százalékkal csökkentek a beruházások, négy vármegyében azonban bővült a volumen az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari termelés volumene a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 5,4 százalékkal mérséklődött, a fővárosban és a vármegyék többségében csökkent a kibocsátás. A feldolgozóipar alágai közül csak a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a dinamikusan bővülő akkumulátorgyártást is magában foglaló villamos berendezés gyártása nőtt. A vegyipar, az élelmiszeripar és az energiaipar visszaesése az ország több térségében is fő okozója volt az ipari termelés csökkenésének.”

A munkanélküliségi ráta 2023 utolsó negyedévében Heves vármegyében 3,4 százalék volt, ez a szomszédos északi megyékhez képest alacsony, a foglalkoztatási ráta 71,7 százalék volt. Az egész éves havi nettó átlagkereset kicsivel több mint 350 ezer forint volt a KSH szerint, ez magasabb a régió összes vármegyéjénél, sőt, Pest vármegye is elmarad mögötte 4 ezer forinttal, persze a főváros felülmúlja vármegyénket. Jelentősen csak az Észak-Dunántúlon jobbak az eredmények. Így a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme meghaladta az országos átlagot (14,2).

Az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások terén viszont az alsó középmezőnyben vagyunk, tavaly év végén 170 volt ez a szám. Az egy lakosra jutó ipari termelésben az élmezőnyben járunk, 8433 ezer forint az éves eredmény, ugyanakkor az első helyezett Komárom-Esztergom megyében ennek duplája. Az ingatlanpiac tavalyi eredményeit jól mutatja, hogy a százezer lakosra jutó épített lakások száma 58.

Az országhoz viszonyítva magas az ipari termelés és a vendégéjszakák száma, alacsony viszont az építőipari termelés és a beruházások teljesítményértéke. A közúti balesetek az országos 3,4 százalékát teszik ki, a kereskedelmi forgalom pedig 2,8 százalék. Összehasonlítva 2023-ban Heves vármegyében az élveszületések (2500) és a halálozások (4100) száma is elmaradt az előző évitől. A foglalkoztatási ráta romlott, a munkanélküliségi ráta viszont javult, előbbi értéke kedvezőtlenebb, utóbbié kedvezőbb volt az országos átlagnál (75,0, illetve 4,5 százalék). Az ipar teljesítményének értéke hazai viszonylatban nem tartozott a legjelentősebbek közé, és a telephelyi adatok alapján az ipari termelés 6,9 százalékkal mérséklődött. A vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 4,6, a beruházások volumene 23 százalékkal csökkent, utóbbiban jelentős szerepe volt a feldolgozóiparnak. Az átadott lakások száma (166) csökkent. A turisztikai szálláshelyeken a vármegyék többségével ellentétben több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál kicsivel nagyobb mértékben csökkent.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában